Take a fresh look at your lifestyle.

ORACOLE, SIBILE, CLARVĂZĂTORI, VOCI ALE DIVINITĂȚII

În Antichitate, oracolele erau considerate o sursă de înțelepciune divină, portaluri prin care Dumnezeu vorbea direct oamenilor.

Cel mai cunoscut oracol din Antichitate a fost Pitia, preoteasa zeului Apollo, al cărui templu se afla la Delfi. Influența oracolelor era covârșitoare. În loc de daruri, în unele cazuri erau aduse jertfe omenești.

Oracolul locuia într-un templu în care îi erau aduse darurile și îi erau puse întrebările cu privire la viitor. El cădea în transă, rostea cuvinte neclare, mesaj pe care preoteasa sau preotul templului îl interpretau.

Cel care punea întrebarea trebuia să parcurgă un ritual de purificare la izvorul Kastalia. Apoi, era obligat să plătească o taxă și să aducă jertfe care de obicei erau animale, capre, porci, tauri.

Pitia din Delfi

Pitia era o aristocrată care a devenit celebră prin prezicerile sale care se realizau lângă statuia de aur al lui Apollo, unde exista o gaură în pământ, numită ombilic, din care ieșeau aburi.

Pitia își începea ritualul așezată pe un trepied, unde mesteca frunze de dafin și se apleca în aburii care ieșeau din groapă. În momentul în care intra în starea de delir paroxistic, îi erau adresate întrebările. Răspunsurile erau date în șoaptă și transcrise în versuri de preoții templului.

Loading...

Exista credința că oracolele erau persoane posedate de diavoli. Oracolul se comporta nebunește. Emitea sunete, mugete, urlete.

Oracolele în Sfânta Scriptură

Apostolii Pavel și Sila, în călătoria lor prin Macedonia, au întâlnit o femeie care avea duh pitonicesc. Ea se ținea după cei doi strigând, acești oameni vestesc calea mântuirii. Textul relatează modul în care Pavel a reușit să scoată duhul din ea, printr-o rugăciune adresată lui Iisus Hristos.

Oracolele, persoanele prin care vorbește divinitatea

La vechii greci și romani, sibilele, femei tinere sau bătrâne, erau considerate persoane sacre. Ele făceau legătura între lumea reală, materială și misterioasa lume de dincolo.

Prima relatare despre sibile a făcut-o Heraclit, în secolul al V-lea î.Hr. Vechile texte îl descriu pe Alexandru Macedon un dependent de oracole. Înainte de a începe o luptă, el se deplasa la templu, unde consulta oracolul cu privire la ceea ce avea să urmeze.

În iconografia românească, sibilele sunt numite Savila, Sivila sau Savela. Astfel de picturi întâlnim la Sucevița, Moldovița, Voroneț.

De la oracole la clarvăzători

Prima clarvăzătoare consemnată în istorie a fost Casandra, fiica lui Priam, regele Troiei. Ea a avertizat că darul grecilor, calul de lemn, reprezintă un pericol.

oracol

După Nostradamus, cel mai mare clarvăzător a fost Edgar Cayce, numit și profetul adormit. Previziunile sale au fost de o precizie uimitoare. De la marea criză din anul 1929, la cel de al Doilea Război Mondial, la căderea comunismului, la ascensiunea Chinei și declinul SUA, au fost previziuni extrem de punctuale care rămân inexplicabile și în zilele noastre.

loading...

Comentariile sunt închise.