Mozaic

OPT moduri prin care poti recunoaste manipularea emotionala

 1. Abordarea onestitatii ca mijloc de comunicare in fata unei manipulari emotionale este sortita esecului.

Vei afirma ceva ce atat tu cat si cealalta persoana stii ca este adevarat iar aceasta afirmatie a ta va fi cu siguranta interpretata. Exemplu: “Sunt foarte suparat ca ai uitat ca este ziua mea.” Raspuns:  “Ma intristeaza faptul ca tu crezi ca am uitat ca este ziua ta. Trec printr-o perioada foarte dificila, plina de stres si nu am vrut sa te deranjez. Ai dreptate, ar fi trebuit sa te sun si sa te felicit cu ocazia zilei tale de nastere. Imi pare rau.” Chiar atunci cand auzi cuvintele acestea, in interiorul tau realizezi ca persoanei respective chiar nu-i pare rau deloc, dar devreme ce au spus aceste cuvinte nu prea mai ai ce sa spui.

In toate circumstantele, in cazul in care simti ca acesta este jocul care este indreptat impotriva ta, nu renunta sub nicio forma. Nu ar trebui sa accepti niste scuze doar de dragul de a te preface ca totul este in regula. Regula numarul unu: in cazul in care ai de-a face cu un santajist emotional ai incredere in instinctele tale. Ai incredere in ceea ce-ti spune vocea ta interioara. De indata ce un manipualtor gaseste o bresa in sistemul tau de aparare, aceasta este tinuta minte de catre acestia si o sa fie folosita iar si iar impotriva ta.
2. Un manipulator emotional se ajuta adesea de rolul persoanei care este dispusa sa te ajute

Daca-i vei ruga sa te ajute la ceva tot timpul vor fi de acord, asta in cazul in care nu s-au oferit ei din prima. Apoi, atunci cand spui “da, multumesc!” lasa impresia prin mesaje non-verbale ca nu si-ar dori cu adevarat sa face acest lucru. In cazul in care vei scoate adevarul la suprafata, acestia vor intoarce situatia impotriva ta facandu-te sa te simti vinovat pentru ca nu ai incredere in ei, ca ai fi o persoana nerezonabila gandind aceste lucruri despre ei sau alte tertipuri de acest gen. Regula numarul doi: in cazul in care un manipulator emotional a spus “da” asigura-te ca-si asuma intreaga responsabilitate pentru raspunsul lor. Nu te lasa tradat de suspinele si de subtilitatile emotionale de care se folosesc acestia, in cazul in care nu doresc sa faca ceva, fa-i sa ti-o spuna in mod direct.

3. Te pun in postura nebunului

Acestia sunt persoanele care spun un lucru si mai tarziu se asigura ca nu au fost ei aceia care au spus acel lucru. In cazul in care te afli intr-o relatie in care este necesar sa ti o evidenta a vorbelor care au fost spuse si incepi sa-ti pui sub semnul indoielii propria ta sanatate te confrunti cu un maestru al manipularii emotionale. Un manipulator emotional este un expert in interpretarea evenimentelor, in rationalizarea acestora si in justificarea propriilor sale comportamente. Acestia pot minti intr-un mod atat de subtil incat se pot uita la negru si-l pot numi alb si te pot convinge incat poti incepe sa-ti pui la indoiala propria ta sanatate mentala. Cu timpul acest lucru este atat de periculos incat iti poate afecta simtul realitatii. Avertisment: Manipularea emotionala este foarte periculoasa. In cazul in care te afli intr-o asemenea relatie, indeparteaza-te de persoana respectiva.

4. Vinovatie

Manipulatorii emotionali sunt negustorii excelenti ai vinovatiei. Acestia te pot face sa te simti vinovat ca ai vorbit prea tare sau ca ai vorbit prea incet, pentru ca ai fost prea emotional sau pentru ca ai fost prea rece, pentru ca ti-a pasat sau pentru ca nu ti-a pasat, pentru ca le-ai oferit sau pentru ca nu le-ai oferit. Manipulatorii emotionali rareori isi exprima nevoile si dorintele intr-un mod direct, tot ceea ce obtin, o fac prin intermediul manipularii emotionale. Vinovatia nu este singura unealta pe care o folosesc acestia, dar este printre cele mai folosite si una dintre cele mai puternice. Majoritatea dintre noi suntem conditionati sa facem orice pentru a reduce sentimentele de invinovatire. O alta unealta folosita de astfel de persoane este simpatia. Un manipulator emotional joaca excelent de bine rolul victimei. Acestia inspira in jurul lor o mare nevoie de a fi sprijiniti si incurajati. In cazul in care-i ajuti, acestia vor spune ca nu se asteptau la asta sau ca nu aveau nevoie de ajutorul acordat.

5. Manipulatorii emotionali lupta murdar

Acestia nu se ocupa de situatii intr-un mod direct. Au obiceiul de a te vorbi pe la spate si de a-i face pe altii sa-ti spuna lucruri pe care ei insisi nu ar avea curajul sa le spuna. Comportamentul acestora este unul pasiv-agresiv, ceea ce inseamna ca acestia gasesc modalitati subtile de a-ti transmite ca nu sunt persoane foarte fericite in interior. Acestia iti vor spune ceea ce vrei sa auzi si in cazul in care indraznesti sa le atragi atentia asupra comportamentului lor de cele mai multe ori vor zambi inocent ca niste fiinte nevinovate ce sunt.

6. In cazul in care ai o durere de cap, un manipulator emotional va avea o tumoare pe creier

Indiferent de situatia in care te afli, un manipulator emotional s-a aflat deja intr-o situatie asemanatoare, doar ca a fost de zece ori mai dificila decat cea in care te afli. Este destul de dificil sa te simti conectat emotional cu un manipulator emotional pentru ca au obiceiul de a devia cu usurinta de la subiect si de a se aduce din nou pe ei insisi in lumina reflectoarelor. In cazul in care le atragia atentia asupra comportamentului lor, cu siguranta se vor preface ca sunt raniti si te vor numi “egoist”. Chiar daca lucrurile nu stau chiar asa, te afli in imposibilitatea de a demonstra acest lucru. Nu te deranja. Ai incredere in instinctele tale si indeparteaza-te de astfel de persoane.

7. Manipulatorii emotionali au abilitatea de a avea un impact emotional asupra climatului emotional al celor din jurul lor

manipularea-emotionala OPT moduri prin care poti recunoaste manipularea emotionala

Atunci cand un manipulator emotional este trist sau furios, intreaga camera este trista impreuna cu acesta, aceasta fiind una dintre modalitatile prin care crezi ca-l poti face pe acesta sa se simta mai bine. Stai in jurul acestei persoane pentru o vreme indelungata si vei ajunge in scurt timp sa uiti de propriile tale dorinte si nevoi personale.

8. Manipulatorii emotionali nu au sentimentul responsabilitatii

Acestia nu-si asuma nicio responsabilitate pentru ei sau pentru comportamentul lor, tot timpul este vorba de ceea ce le-au facut celelalte persoane. Unul dintre cele mai usoare modalitati prin care poti sa descoperi un manipulator emotional este prin recunoasterea incercarii acestora de a-ti impartasi informatii profund persoanale. Initial ai putea percepe acest gen de persoana ca fiind foarte sensibila, deschisa din punct de vedere emotional si foarte vulnerabila. Crede-ma cand iti spun ca un manipulator emotional este la fel de deschis emotional precum un pitbull turbat.

e-dimineata.ro

 

loading...
Comments
To Top