The news is by your side.

Operațiunea Paperclip. Modalitatea prin care savanții naziști au ajuns în SUA

0

La sfârșitul celui de al doilea război mondial, conflictul, în continuare ascensiune, dintre SUA și URSS a cauzat îngrijorare la Washington. Uriașa forță militară americană, care a jucat un rol important în înfrângerea Germaniei naziste, a fost demobilizată și a rămas numai o mică structură militară americană în Germania.

Cu efectivele militare la minimum, oficialii americani au realizat că situația se dovedea critică.. Era momentul să aibă loc o schimbare subtilă referitoare la atitudinea oficialilor SUA, față de naziști. S-a decis că naziștii, care au fost activi pe frontul de est și care erau informați despre sovietici și tacticile lor, ar putea fi de ajutor.

O alianță între SUA și al Treilea Reich împotriva inamicului comun, acesta fiind comunismul. Acest proiect secret s-a numit Overcast, iar mai târziu Operațiunea Paperclip. Probabil că cel mai influent nazist care a lucrat pentru SUA a fost Gehlen, care a fost cel mai înalt ofițer de informații nazist, de pe frontul de est.

În 1945 el s-a predat americanilor și și-a oferit serviciile și informațiile americanilor. Oferta sa a fost acceptată, întâlnindu-se cu șeful CIA, Allen Dulles. S-au pus bazele unei alianțe secrete, în urma căreia sute de ofițeri germani și ofițeri SS au fost rapid eliberați din lagăre și care s-au alăturat generalului Gehlen, în Germania centrală.

La începutul anilor 50, organizația deținea 4000 de specialiști în spionaj, care erau activi în cadrul blocului sovietic. Christopher Simpson, cercetător, susține că organizația lui Gehlen a devenit cel mai important ochi și ureche ai Serviciului de Contrainformații SUA în cadrul societăților închise în blocul sovietic.

Victor Marchetti, fost analist CIA, declara că SUA trebuia să dea sume uriașe de bani lui Gehlen, pentru ca acesta să dea informații despre ruși și comunism în general. După părerea lui, organizația nu a furnizat nimic de valoare. Angajarea lui Gehlen fiind o pierdere de timp și bani.

Mulți americani au fost îngrijorați că Gehlen a fost infiltrat de agenții sovietici. În 1953, Arthur Trudeau, care a condus prima brigadă de jandarmerie în Germania, a prevenit că organizația ar trebui minuțios controlată deoarece sunt infiltrații sovietice. CIA nu a luat în serios aceste informații. Documentele demonstrează că Gehlen trimitea în mod constant informații în Germania de Est.
Probabil cel mai important efect al organizației Gehlen a fost introducerea în gândirea strategică americană a rollback sau teoria eliberării.

Această teorie își are începuturile în Ostministerium-ul celui de-al treilea Reich, condus de Rosenberg. Strategia determina înscrierea ajutorului minorității disidenților etnici sovietici pentru răsturnarea URSS. În schimb, acestor minorități și republicilor acestora le erau acordate independența nominală, în timp ce serveau drept sateliți ai unei Germanii Mai Mari.

În ceea ce privește SUA, au fost propulsați o serie de disidenți din blocul comunist, în fruntea unor blocuri votante din America.
Rapoartele alarmiste ale lui Gehlen au ajutat la sporirea tensiunii dintre SUA și URSS, în perioada războiului rece. John Luftus, care era procurorul federal al Biroului de Investigații Speciale, a scris în cartea sa The Balarus Secret, că americanii sunt ultimele victime ale Holocaustului, încarcerați în secretele Războiului Rece, încuiați în fortăreața minciunii. Al Treilea Reich găsise un paradis sigur în SUA pentru a continua planul de dominare mondială.

nazisti Operațiunea Paperclip. Modalitatea prin care savanții naziști au ajuns în SUA

Gehlen și organizația sa au adus în SUA peste 1000 de cercetători naziști, pentru a lucra în cercetare. De ce erau atât de mulți naziști bine-veniți în SUA, în timp ce persecutații erau excluși? Motivul principal era că naziștii erau anticomuniști fervenți și pentru că vedeau o amenințare reală în comunism. Între timp, mai mulți dintre acești ucigași în masă au continuat să trăiască în confort utilizând identități false furnizate de guvernul american.

Daca ți-a plăcut articolul nu uita de grupul nostru secret pe Facebook. Hai si tu acum!

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și