Descopera

Operație pe creier realizată în urmă cu 4500 de ani pe teritoriul României

Craniul unei femei care a trăit în urmă cu peste 4500 de ani, în apropierea localității Livezile din județul Alba, prezintă urmele unei operații pe creier. Specialiștii susțin că această impresionantă operație a fost un succes.

La începutul anilor ’80, arheologii români au descoperit craniul unei femei care a trăit pe teritoriul țării noastre în Epoca Bronzului. Acest craniu a fost prelevat și transmis către un laborator specializat și a fost supus unor analize.

În urma acestor analize, arheologii au stabilit că femeia în cauză a trăit în urmă cu peste 4500 de ani în zona Livezile din Alba Iulia.

Este vorba despre două mici incizii în partea stângă chiar lângă tâmplă. Prin aceste incizii, au fost extrase malformațiile de pe creier. Operația a fost un succes și femeia în cauză a supraviețuit.

„În anii ’80, când s-a fact practic restaurarea acestei calote craniene, s-a constatat că ea prezintă un orificiu creat artificial, printr-o intervenţie umană.

Nu obţii o astfel de retezare perfectă printr-o lovitură cu o sabie de bronz”, a declarat cercetătorul Horia Ciugudean, explicând că operaţia este cunoscută sub numele de trepanaţie, adică deschiderea cutiei craniene şi că intervenţia a avut ca scop drenarea unei infecţii.

loading...

„Cel care a făcut această intervenţie nu numai că a făcut-o de-o manieră tehnică ireproşabilă, dar operaţia a reuşit şi pacientul a supravieţuit”, a mai declarat Horia Ciugudean.

craniu - Operație pe creier realizată în urmă cu 4500 de ani pe teritoriul României

Acum 4.500 de ani populațiile prototracice ocupau și acest teritoriu… Să fie opera lor? Ca o confirmare a faptului că tracii aveau cunoștiințe medicale impresionante, avem și mărturia lui Platon (acum aproape 2.500 de ani), din dialogul Carmides, unde medicul trac invocat prezintă o viziune holistică uimitoare asupra omului și a procesului vindecării

 

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top