Take a fresh look at your lifestyle.

Omul cu masca de fier: Cine a fost cu adevărat acest bărbat misterios?

Omul cu masca de fier este unul dintre cele mai enigmatice personaje din istoria omenirii. Personajul enigmatic și misterios a constituit subiectul romanului lui Alexandre Dumas, dar și al numeroaselor filme de la Hollywood.

Omul cu masca de fier, date istorice

Omul cu masca de fier a apărut pentru prima dată în cărțile de istorie la începutul anilor 1660. Inițial, a fost întemnițat la închisoarea din Pignerol, în Alpii Francezi. Acest bărbat misterios s-a aflat tot timpul sub paza lui Benigne d’Auvergne de Saint-Mars. Se pare că acest om era extrem de periculos pentru că în 1681 a fost transferat la închisoarea Exiles și apoi în 1687 la închisoarea Sainte Marguerite.

Interesant este faptul că nimeni nu a avut habar despre existența omului cu mască de fier, până în anul 1687, când unul dintre deținuți a avut șansa să-l vadă. Atunci a apărut pentru prima dată zvonul că în închisoarea  Sainte Marguerite există un om cu masca de fier. De la această întâmplare și până la a se crea zvonuri nu a mai fost decât un mic pas.

După acest incident, a fost mutat la Paris, dar zvonurile nu au încetat să apară. S-a vehiculat că este vorba despre un om extrem de periculos, pentru regele Franței, care poartă pe chip o mască de catifea. În cele din urmă, a murit la Bastilia în 1703.

Întrebări fără răspuns

Există o sumedenie de întrebări cu privire la omul cu masca de fier. În primul rând, de ce purta o mască și nimeni nu trebuia să-l vadă? Era un criminal în serie sau doar un dezirabil pentru curtea regală?

Detaliile și informațiile despre viața sa sunt extrem de puține. Un document oficial susține că acest bărbat s-a numit Marchioly și că avea numai 45 de ani când a murit. Acest document este un mare fals, dacă ținem cont că a fost închis pentru mai bine de 40 de ani. Era imposibil ca un copil de numai 5 ani să fie întemnițat pe viață.

Loading...

Unul dintre cei care a scormonit adevărul cu privire la omul cu masca de fier a fost Voltaire, un scriitor francez. Acesta a adunat toate detaliile cu privire despre personajul misterios, iar concluzia sa a fost extrem de interesantă. Atunci când a fost arestat, bărbatul evea între 20 și 30 de ani, era înalt și cu gusturi extrem de fine. Acest detaliu este unul grăitor pentru ca să se contureze ideea că ar fi făcut parte din familia regală franceză.

Ipoteza lui Voltaire este parțial obiectivă pentru că se cunoaște adversitatea sa pentru casa regală a Franței din acele vremuri. Cu toate acestea, Alexadre Dumas a păstrat această idee pentru romanul său. Cu toate acestea, teoria nu este 100% veridică.

Ceea ce nu poate fi pus sub semnul întrebării este comportamentului omului cu masca de fier. Acesta era extrem de respectat și gardianul său personal i se adresa cu apelativul ”prințul meu”. În permanență era însoțit de doi muschetari, care aveau ordine precise. Dacă prizonierul încerca să-și dea jos masca sau să comunice cu cineva trebuia ucis pe loc.

Cei mai mulți dintre istorici s-au întrebat de ce bărbatul în cauză nu a fost pur și simplu executat dacă reprezenta un pericol pentru casa regală? Nu se poate răspunde la această întrebare, motiv pentru care misterul omului cu mască de fier rămâne viu și în zilele noastre.

Alte speculații

omul cu masca de fier

În cartea sa,The Search for the Man in the Iron Mask: A Historical Detective Story” Paul Sonnino, profesor de istorie la Universitatea California din Santa Barbara,  îşi poartă cititorii printr-o serie de documente istorice şi corespondenţe privindu-l pe deţinut şi informaţiile istorice despre acesta.

În cercetarea sa, Sonnino a ajuns la concluzia că Eustache Dauger a fost valetul trezorierului cardinalului Mazarin, prim-ministru a Franţei la începutul domniei lui Ludovic al XIV-lea. Mazarin a acumulat o avere imensă, iar Sonnino este de părere că valetul a fost închis pentru că ar fi cunoscut faptul că o parte însemnată din această avere ar fi fost furată.

loading...

Comentariile sunt închise.