Mistere

Stiinta

Omenirea se află în pragul unei revoluții genetice

2views

Descoperirile din ultima perioadă i-au făcut pe oamenii de știință să susțină că omenirea se află în pragul unei revoluții genetice. Aceasta constă în manipularea genomului și rescrierea, acolo unde este cazul, a codului genetic care prezintă diverse erori.

Tehnica recent descoperită care permite omului să jongleze cu genomul și eventual editarea codului genetic poartă numele de CRISPR (Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats). Cercetătorii sunt de părere că prin această tehnică se poate rescrie în totalitate sau parțial întreg ADN-ul uman și astfel omul ar putea trece o altă barieră importantă a evoluției.

Taberele sunt împărțite în două, unii dintre oamenii de știință susțin cu vehemență introducerea metodei CRISPR în medicină, în timp ce ceilalți cercetători susțin că omul nu are niciun drept să se amestece în problema creației.

Profesorul George Church de la Universitatea Harvard a fost printre primii cercetători care susține implementarea acestei tehnici pentru publicul larg, chiar dacă există șansa ca anumite complicații sociale sau etnice să intervină.

Este important să ajungem să controlăm viitorul decât să-l lăsăm să se furișeze pe lângă noi. Trebuie să ne impunem și să lăsăm ideile despre preconcepute despre bine sau rău“, este de părere Church.

Loading...

Dar nu toți oamenii de știință sunt de acord ca știința să se avânte atât de mult și să forțeze mâna creației. Profesorul Robin Lovell, de la Institutul de Cercetări Medicale Mill Hill din Londra crede că mai întâi trebuie să existe o dezbatere publică cu privire la folosirea acestei tehnici și abia apoi să se ia o decizie.

Tehnica CRISPR a fost inventată abia anul trecut, dar a fost îmbunătățită permanent. Ingineria genetică ar putea fi răspunsul pentru eradicarea numeroaselor boli moștenite din generație în generație. Pe de cealaltă parte, încă nu s-a stabilit dacă folosirea acestei metode este una etică și dacă omul trebuie sau are voie să depășească limita creației pentru că astfel s-ar transforma în creator.

adn

De asemenea, există șanse foarte mari ca tehnica CRISPR să fie folosită pentru aducerea de îmbunătățiri decât pentru corectarea erorilor și atunci vom asista la o evoluție fără precedent, din toate punctele de vedere, a celor aleși. Discrepanța între un om normal și unul modificat genetic va fi înspăimântător de mare și pasul următor va fi divizarea socială, iar în cele din urmă se poate ajunge până la distrugerea întregii specii.

loading...