Mistere

ochiul saharei
Construcții antice

Ochiul Saharei

2views

Ochiul Saharei este o formațiune misterioasă, din mijlocul deșertului, care poartă același nume. Formațiunea ridică numeroase semne de întrebare în rândul oamenilor de știință cu privire la originea și scopul său.

Localizare

Ochiul Saharei este cunoscut și sub numele de structura Richat. Se află în deșertul Sahara, pe actualul teritoriu al Mauritaniei. Această formațiune seamănă extrem de bine cu un ochi uriaș, care privește curios spațiul.

Informații specifice

Incredibil sau nu, Ochiul Saharei a fost descoperit abia în 1965, atunci când sonda spaţială Gemini IV s-a aflat pentru patru zile pe orbita Terrei. Atunci, astronauții, au fotografiat diverse zone ale planetei nostre și în acest fel a fost descoperită această formațiune extrem de ciudată.

Structura are un diametru de circa 40 de kilometri și este compusă din mai multe cratere, care dau senzația unor cercuri. Misterul a început în clipa în care specialiștii au încercat să explice cum s-a format această structură. Structura este formată din cercuri suprapuse cu zeci de kilometri diametru. La început s-a emis ipoteza că structura s-a format ca urmare a unui impact cu un meteorit. După anul 2000, cercetătorii au afirmat că în zonă se produce o formă rară de vulcanism care datează din perioada cretacică.

Cum s-a format Ochiul Saharei?

Teoriile actuale sugerează că această formațiune geologică incredibilă s-a format într-un mod mult mai complicat. Se pare că structura inelului principal al Ochiului Saharei reprezintă rămășița erodată a ceea ce a fost odată cupola unor straturi ale scoarței terestre.

Loading...

Chiar dacă nu există o explicație oficială pentru Ochiul Saharei, doi geologi canadieni au propus o teorie fascinantă. Aceștia susțin că ochiul a început să se formeze în urmă cu peste 100 de milioane de ani. S-a născut atunci când supercontinentul Pangeea s-a ruptm iar actualele continente Africa și America de Sud au început să se îndepărteze.

ochiul saharei

În urma acestui procedeu natural, roca topită a început să iasă la suprafață și astfel s-au format cercurile structurii. Roca topită a dizolvat, de asemenea, calcarul în apropiere de centrul Ochiului Saharei, care s-a prăbușit formând un tip special de rocă numită rocă brecie. Această explicație este doar o ipoteză, care nu a fost niciodată acceptată pe deplin.

Teorii alternative

Există o serie de voci, care susțin că Ochiul Saharei aduce aminte de scrierile lui Platon, în care era descrisă Atlantida. Conform lui Platon, acest oraș era format din două inele de pământ și trei de apă. După ultimul inel, o câmpie imensă se întindea cât vedeai cu ochii. Trebuie menționat faptul că în trecutul îndepărtat, deșertul Sahara era un teritoriu verde.

Informații suplimentare

SAHARA, O ISTORIE ACOPERITĂ DE NISIP

 

loading...