Groapa Marianelor, CEL MAI ÎNDEPĂRTAT PUNCT FAȚĂ DE COSMOS

Groapa Marianelor este cel mai adânc punct de pe suprafața pământului. Ne referim la Chalanger Deep care are o adâncime de 10994 de metri profunzime.

Placa tectonică în această zonă este ruptă aproape vertical și s-a estimat că are o vechime de 180 milioane de ani. Echipa cineastului James Cameron a coborât până la adâncimea de 10898 metri. Cameron este al treilea om din lume care a reușit această performanță.

La 8000 de metri a fost descoperită o specie de pește necunoscută. Este vorba despre un pește alb, translucid, care reușește să trăiască în condiții de mediu foarte ostile.

Groapa Marianelor se află la granița dintre două plăci tectonice, cea a Pacificului și cea filipineză. Ciocnirea violentă dintre cele două a dus la prăbușirea plăcii Pacificului, ruptura este aproape verticală. Groapa Marianelor este considerată cel mai îndepărtat punct față de cer.

Ceea ce a surprins pe cercetători a fost nivelul ridicat al activității microbiene. Groapa Marianelor este un fel de cicatrice a pământului, cu o lungime de 2550 kilometri.

Din cauza adâncimii, Groapa Marianelor are temperaturi glaciare și este cufundată în întuneric. Oceanul mondial ocupă 71% din suprafața globului, 361 milioane de kilometri pătrați. Oceanul mondial are misterele lui. În anii 60 au fost înregistrate primele pulsații care veneau din oceane. Ne referim la pulsații repetitive de joasă frecvență.

În prima fază, s-a crezut că sunt de origine umană, dat fiind caracterul lor repetitiv. S-a presupus că, submarinele produc acest sunet. S-a spus, mai târziu, că balenele produc aceste sunete.

Sunt opinii pro și contra acestor ipoteze. Un alt mister al oceanului planetar este acela al formării unor vortexuri care au un diametru de peste 400 de kilometri. Acest fenomen este vizibil în apropiere de Surinam. Viteza de rotație este de un metru pe secundă, viteză care produce valuri uriașe.

Ceea ce este interesant este faptul că în sezonul cald, când curenții oceanici sunt reduși ca intensitate, vortexurile nu scad din intensitate.

S-au avansat ipoteze conform cărora câmpul magnetic ar fi cauza sau inversarea polilor magnetici. De curând, în oceanul Atlantic a fost descoperită o groapă cu o adâncime de 5000 de metri și cu un diametru de 4 kilometri. A fost numită gaura neagră din Atlantic.

S-a avansat ideea că aceste turbioane ar fi cauza producerii ei Este o simplă ipoteză nefondată științific. Ceea ce este și mai ciudat este faptul că, în apele dintre Australia și Antarctica a fost descoperit un zid, o structură care este de origine artificială, cu o lungime de 500 kilometri și o înălțime de trei kilometri. În zona unde s-a făcut descoperirea vânturile sunt foarte puternice și există iceberguri.

Groapa Marianelor - Groapa Marianelor, CEL MAI ÎNDEPĂRTAT PUNCT FAȚĂ DE COSMOS

În zonă a fost înregistrat un sunet cu o frecvență de 7 Hz. Este un sunet continuu. Ce fenomen produce acest sunet, în condițiile în care o sursă care produce un sunet, se sfârșește după un timp?

loading...

S-ar putea să-ți mai placă și Mai multe de la același autor

Lasă un răspuns