Descopera

Oceanul Atlantic va disparea in curand. Ce va urma dupa?

Oceanul Atlantic este al doilea ocean ca mărime de pe Terra. Numele său provine din mitologia greacă, mai precis de la Marea lui Atlas. Legendele din mitologie susţin că odinioară în acest ocean s-a aflat un imens continent numit Atlantida, așa cum ar fi existat și Pacifida în Pacific.

Oamenii de știință, fascinați de viața îndelungată a acestui ocean, au elaborat mai multe studii cu privire la durata vieții sale. Chiar dacă pare straniu la prima vedere, orice ocean sau apă are o durată de viață după care fie dispare sau se transformă într-o mare moartă.

Cercetătorii au descoperit o zonă de subducție care reprezintă un punct important de îmbătrânire al Oceanului Atlantic. Conform celor spuse de oceanografi, aceste zone, cu cât sunt mai numeroase, cu atât oceanul se apropie de punctul său final.

Acum 250 milioane de ani, spre sfârșitul erei permiene, un nou ocean a început să se formeze în extremul sud din alt ocean anterior numit paleo-Tetis. O altă falie s-a format în partea de nord a plăcii Cimeria, în sudul continentului Pangeea. În decursul a 60 milioane de ani, această placă s-a deplasat spre nord, împingând solul oceanului Paleo-Tetis pe sub suprafața extremului estic al continentului Pangaea (Laurasia). Rezultatul a fost formarea Oceanului Tetis în locul în care îl ocupă antecesorul său, Oceanul Paleo-Tetis.

În timpul Jurasicului, acum 150 milioane de ani, Cimeria, s-a ciocnit cu Laurasia. Ca rezultat, solul oceanului s-a încovoiat sub această a două placă (proces de subducție) formând fosa Tetis. În același timp nivelul apei a urcat, acoperind Europa cu mări puțin profunde. În acea epocă s-a produs și diviziunea celor două mase de pământ care formau Pangeea, Laurasia și Gondwana, formându-se oceanul Atlantic.

Acum 100 milioane de ani, Gondwana a început să se rupă, împingând Africa și India spre nord, prin Tetis. Acesta a existat până acum 15 milioane de ani.

loading...

Astăzi India, Indonezia și Oceanul Indian acoperă cea mai mare parte a acestei foste mări. Marea Neagră, Marea Caspică și Marea Aral sunt vestigii ale acestei mări.

ocean atlantic - Oceanul Atlantic va disparea in curand. Ce va urma dupa?

Evident că și oceanele sunt supuse îmbătrânirii, unele mai repede, altele mai târziu. Într-o situație critică se află Oceanul Atlantic, pentru că omul de știință australian Joao Duarte este de părere că oceanul nu mai are foarte mult de trăit, după care o să dispară pentru totdeauna de pe Terra. În viitorul apropiat diverse schimbări majore se vor produce chiar pe fundul oceanului, unde scoarța terestră își va modifica structura, ceea ce va duce la dispariția întregului ocean. Ce va urma după? Cu siguranță că un alt ocean îi va lua locul și probabil că vor exista mișcări importante ale continentelor.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top