Mistere

cutremur-atlantic
Descopera

OCEANUL ATLANTIC, MISTERE ȘI PRIMEJDII

12views

Analizând undele seismice, cercetătorii britanici au constatat că sub scoarța terestră se găsește un rezervor uriaș de apă de mărimea oceanului Arctic. Acest anunț a fost făcut în anul 2007, atunci când a fost studiată cu ajutorul seismografelor zona de sub continentul asiatic. S-a constatat că existența unei mari cantități de apă diminuează propagarea undelor seismice.

Cercetările au continuat în oceanul Pacific, la intersecția dintre două plăci tectonice, unde s-a constatat că în interiorul faliei, la o adâncime de 150 de kilometri, apa din interiorul pământului se infiltrează și ajunge către exterior. La o asemenea adâncime, temperatura este de 1000 de grade Celsius, iar presiunea este de 200000 de ori mai puternică decât la suprafață.

În anul 2016, cu ajutorul unui satelit dotat cu aparatură de măsurare ultra performantă s-a descoperit în oceanul Atlantic o fisură în scoarța terestră care a format o gaură uriașă, care permite trecerea apei din interiorul scoarței către exterior.

În zona identificată, la suprafața oceanului, s-a format un turbion de mari dimensiuni. Deplasarea apei în interiorul acestui turbion este de 1,3 milioane de metri cubi pe secundă și are un diametru de 200 de kilometri.

Specialiștii susțin că misterioasele găuri negre oceanice seamănă cu cele din Univers. O masă enormă de apă care se mișcă circular și atrage tot ceea ce este în jurul ei.

Loading...

Atlanticul este unul dintre cele mai periculoase oceane ale lumii. Pe lângă fenomenul de vortex oceanic, în Atlantic au fost descoperiți 12 vulcani activi, cu înălțimi de peste 3000 de metri. În urma prăbușirii a unor părți din acești vulcani s-au format cratere cu diametrul de până la 10 kilometri.

Lanțul de vulcani activi, în cazul unei erupții simultane, ar putea topi toți ghețarii din Antarctica în câteva minute.

Oceanul Atlantic

Oceanul Atlantic este al doilea ocean ca mărime de pe Pământ, acoperind aproape 20% din suprafața sa. Numele oceanului, care se trage de la mitologia greacă, înseamnă Marea lui Atlas.

cutremur-atlantic

Atlanticul este mărginit de America de Nord și America de Sud, în vest, și Europa și Africa, în est. Este legat de Oceanul Pacific prin Oceanul Arctic în nord, și prin Pasajul Drake în sud. În plus, este legat artificial de Pacific prin Canalul Panama. Linia de demarcație dintre Oceanul Atlantic și Oceanul Indian este la meridianul 20°E. Atlanticul este separat de Oceanul Arctic printr-o linie care duce de la Groenlanda, prin insulele Svalbard până în nordul Norvegiei.

loading...