Obsesia lui Hawking: Totul despre găurile negre

Obsesia lui Hawking: Totul despre găurile negre

Stephen Hawking a murit în somn, la vârsta de 76 de ani. El suferea de scleroză laterală amiotrofică, boală cu care a fost diagnosticat la vârsta de 21 de ani. Era imobilizat într-un scaun cu rotile și comunica printr-un sintetizator vocal.

În anul 2017, la vârsta de 75 de ani, declara că nu se așteptase să trăiască atât de mult. El a devenit cunoscut prin cartea sa, Scurtă istorie a timpului, publicată în anul 1988 și care s-a vândut în peste 10 milioane de exemplare.

Cea mai mare descoperire a sa a fost cu privire la găurile negre care nu sunt în totalitate negre. Într-un interviu, declara cu umor că lumea este surprinsă de handicapul său fizic și natura vastă a Universului pe care îl studiază.

Cu toate că la vârsta de 21 de ani, atunci când i-a fost descoperită boala, medicii i-au dat doi ani de viață, reușește performanța să aibă o carieră profesională excepțională, încununată cu un premiu Nobel, iar în viața personală să aibă trei copii. Cu toate că boala a evoluat iremediabil, intelectul său a rămas intact.

Găurile negre, obsesia lui Hawking

În anul 1970, dezvoltă ideea conform căreia găurile negre absorb toată materia și lumina care trec prin apropiere și emit radiații pe care le-a numit Hawking.

În anul 1980, ocupă postul de profesor de matematică la universitatea din Cambridge, post ocupat acum câteva sute de ani de Isaac Newton.

Loading...

Un epitaf dorit

În anul 2002, la aniversarea vârstei de 60 de ani, declara că ar dori ca la moartea sa să aibă parte de un epitaf, o ecuație, care descrie că entropia unei găuri negre este proporțională cu suprafața ei și nu cu volumul. În acest caz, suprafața unei găuri negre este orizontul evenimentelor, adică, punctul dincolo de care nimic nu mai poate scăpa.

Fizicianul a extins această teorie, considerând că întreg Universul este asemănător unui orizont al evenimentelor, care are o temperatură și o valoare a entropiei. Teoria a stat la baza principiului holografic.

Găurile negre

Principiul holografic

Acest principiu sugerează că întreg Universul poate fi privit ca o structură informațională bidimensională, și nu tridimensională, iar mediul înconjurător este o proiecție holografică a proceselor fizice care au loc pe o suprafață bidimensională îndepărtată.
Legile fizicii par să aibă mai mult sens când sunt aplicate unui Univers 2D.

loading...

Related posts