Take a fresh look at your lifestyle.

Obezitatea: Efectul devastator pe care il au antibioticele asupra organismului

Medicii administrează tot mai des medicaţie antibiotică la copii începând de la vârste tot mai fragede, uneori chiar şi de la 3 luni de la naştere, fapt care ar putea explica de ce vedem în jurul nostru tot mai mulţi copii obezi. Prin urmare, părinţii ar trebui să fie mai precauţi când iau în considerare sfatul medicului curant. Este de la sine înţeles că în cazurile grave, antibioticele au o importanţă vitală, însă, de cele mai multe ori, medicii prescriu asemenea medicamente chiar şi la o banală răceală.

Aceasta ar putea constitui una din multiplele cauze ale creşterii ratei obezităţii în lume, cu precădere în ţările în care educaţia populaţiei în ceea ce priveşte profilaxia şi prevenţia bolilor este deficitară.

Un grup de cercetători condus de către microbiologul Martin Blaser de la Universitatea de Medicină din New York a publicat recent în revista Nature, faptul că antibioticele administrate unor şoareci de laborator au modificat o anumită bacterie ce se regăseşte în intestinele acestora, lucru care a dus la acumularea unui strat adipos peste limita normală. Într-un alt studiu separat publicat în International Journal of Obesity , acelaşi grup de cercetători a găsit o legătură între antibioticele care au fost administrate copiilor mai mici de 6 luni şi faptul că aceştia, la vârsta de 3 ani deveneau obezi.

Primul studiu care a fost efectuat pe şoareci au a demonstrat veridicitatea acestei teorii. Primei grupe i s-a administrat apă conţinând o doză mică de antibiotic, în timp ce la cealaltă grupă i s-a administrat apă simplă. După 7 săptămâni ambele grupe de şoareci au fost evaluate constatându-se faptul că cei care au băut “cocktailul” cu antibiotic au acumulat un plus de ţesut adipos faţă de ceilalţi care nu au băut decât apă simplă nesurvenind nicio modificare în organismul lor.

Deşi antibioticele ar trebui să distrugă bacteriile, cercetătorii au observat faptul că numarul de bacterii a rămas acelaşi în cazul etalonului de şoareci căruia i-a fost administrat antibiotic.

Loading...

Cercetătorii susţin că deşi studiul efectuat pe şoareci a demonstrat că antibioticele pot constitui un factor favorizant pentru obezitate, acesta nu este relevant şi în cazul oamenilor. Totuşi, pentru a arăta faptul că antibioticele cresc riscul obezităţii s-a urmărit un grup de 11.000 de copii din Anglia, o treime din ei primiseră tratament cu antibiotice până la varsta de 6 luni, procent care la împlinirea vârstei de 3 ani aveau un grad ridicat de obezitate faţă de ceilalţi copii care nu avuseseră parte de un astfel de tratament.

Prin urmare, deşi studiile nu au fost în totalitate relevante, atunci când ne gândim sa administrăm antibiotice copiilor, putem lua în considerare un risc la care îi supunem, acela al obezităţii.

Ce nu ştiaţi despre antibiotice:
– în cazul femeilor care folosesc pilule contraceptive, dacă urmează un tratament cu antibiotice, acestea scad efectul anticoncepţional sau chiar îl anulează, ducând la riscul de sarcina.
-există plante care pot înlocui cu succes antibioticele. O parte din acestea sunt: muşeţelul care este bun pentru problemele digestive, insomnii, tensiune nervoasă, inflamţii etc. De asemenea, este un bun calmant în enterocolite având efect antiinflamator şi decongestionant; usturoiul: atacă virusurile, putând înlocui cu succes penicilina; echinaceea: întăreşte imunitatea ajutând organismul să lupte împotriva virusurilor care favorizează apariţia gripei, bronşitelor sau tusei; tinctura de propolis este cea mai eficientă putând înlocui streptomicina sau penicilina.

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și