Oamenii paleolitic își amputau degetele în urma unui ritual religios inexplicabil

Oamenii paleolitic își amputau degetele în urma unui ritual religios inexplicabil

Tăierea degetelor a fost aparent un lucru obișnuit în societățile din paleolitic. Oamenii de știință au descoperit recent că oamenii din paleolitic își tăiau propriile degete. Se pare că acestă deprindere făcea parte dintr-un ritual religios, necunoscut până în prezent.

Oamenii antici aveau degetele amputate

Bazându-se pe studiul atent al artei peșterilor din întreaga lume, oamenii de știință au stabilit că amprentele realizate cu ajutorul unui număr de pigmenți străvechi arată că artiști antici aveau degetele amputate.

Se pare că această deprindere poate fi explicată prin două ipoteze. Prima presupune că mediul extrem de greu, în care trăiau oamenii din paleolitic, se putea face dator pentru amputarea degetelor.

O altă ipoteză sugerează că oamenii antici erau atașați de zeități și din cauza unui ritual religios, necunoscut până în prezent, aceștia alegeau să-și taie degetele de la mâini.

„Amputarea degetelor a fost un comportament relativ comun în multe regiuni din trecutul omenirii”, a explicat Mark Collard de la Universitatea Simon Fraser din Canada într-un interviu acordat lui  New Scientist.

„Datele disponibile par să se potrivească într-un mod rezonabil cu ipoteza că unii oameni s-au angajat în amputarea degetului în scopul sacrificiului religios”, a adăugat el.

Loading...

O practică la nivel global

Interesant este faptul că practica amputării degetelor a fost descoperită în mai multe zone de pe glob. 

Unul dintre cele mai bune exemple este probabil  Grotte de Gargas din Franța, unde găsim în jur de 231 de șabloane reprezentative ale mâinilor umane. Potrivit experților, 114 dintre ele au unul sau mai multe degete lipsă.


 Grotte de Gargas

Arheologul Ian Gilligan de la Universitatea din Sydney susține că este posibil ca oamenii din paleolitic să fi suferit din cauza frigului și degetele de la mâini și de la picioare erau primele amputate.

„Pe de altă parte, cu intenția de a pune în aplicare, acest model se potrivește tocmai cu efectele degerăturilor. Modelul corespunde sensibilității diferite a degetelor la degerături, cu degetul mare neafectat.”, completează 
Gilligan.

loading...

Related posts