OAMENII MAI ÎNALȚI TRĂIESC ÎN TRECUT

Până la începutul secolului al XX lea, majoritatea oamenilor considerau timpul un element universal, ce se manifesta în același fel, oriunde și pentru oricine. Albert Einstein a schimbat radical perspectiva asupra timpului, explicând că acesta este relativ și nu absolut, așa cum susținea Isaac Newton.

Oamenii trăiesc în trecut

Fiecare om trăiește în trecut. Această teorie a fost demonstrată în 2000, de către Institutul Salk pentru studii biologice.
Conform acestei cercetări, oamenii trăiesc cu cel puțin 80 de milisecunde în trecut, o perioadă puțin mai lungă decât durează să clipim.

Ceea ce credeți că vedeți într-un anume moment este, de fapt influențat de viitor, a explicat David Eagleman, autorul studiului.
Acest lucru se întâmplă deoarece percepem lucrurile cu un ușor decalaj, creierul jucând un rol identic cu cel al unui producător TV care transmite o emisiune live, dar cu întârziere, pentru a putea edita în cazul unei întâmplări neașteptate. Cercetătorii au identificat acest studiu cu ajutorul iluziei flash-lag.

De exemplu dacă privim un cerc în mișcare iar în interiorul său este un flash, chiar în centru, oamenii îl percep în urma cercului Această iluzie o putem studia noaptea când avioanele survolează cerul, uneori, semnalele luminoase par să vină cu o oarecare întârziere după avion.

Dacă cineva vă atinge în același timp, pe nas și pe degetul de la picior, creierul le va percepe ca fiind simultane, deși semnalul de la nas ajunge mai repede la creier. Acest studiu are și o altă consecință, respectiv, persoanele înalte trăiesc ceva mai în trecut față de cele scunde, dat fiind că timpul în care cel mai lent semnal ajunge la creier este mai mare pentru că membrele sunt mai lungi.

De ce trece timpul mai repede atunci când îmbătrânim?

Există diferențe de percepție în funcție de vârstă. Pentru un copil timpul trece mai lent pentru că percepe informații în mod constant, acestea fiind noi pentru el. Pe măsură ce îmbătrânesc, oamenii trăiesc din ce în ce mai puține experiențe noi, devenind mai obișnuiți cu lumea înconjurătoare. Percepem mai puține informații iar timpul nu se mai dilată.

Faptul că informațiile noi au efect de dilatare a reieșit și din experimentul următor. Pe un ecran la intervale egale de timp, apărea imaginea unui pantof. Imaginea cu pantoful era afișată în mod repetat. Când a fost afișată imaginea cu o floare, subiecții au avut senzația că imaginea cu floarea a fost afișată timp mai îndelungat decât cea cu pantoful, cu toate că timpul de afișare a fost identic pentru cele două imagini.

Cercetătorii recomandă să avem experiențe noi, fără rutină, pentru ca timpul să nu se accelereze.

Percepția asupra timpului în situații critice

O altă experiență pe care au trăit-o alte persoane este sentimentul de încetinire a scurgerii timpului în situații critice.
David Eagleman a colecționat numeroase mărturii în acest sens. Un muzeograf care a dărâmat un vas Ming, a declarat că a durat o eternitate din momentul în care a atins vasul până când acesta a lovit podeaua.

O altă mărturie a venit de la un motociclist implicat într-un accident rutier, care a fost aruncat pe carosabil în urma unui impact cu un automobil, și s-a lovit în mod repetat cu casca de pământ. În acel moment, a avut senzația că timpul se scurge foarte încet.

Relația dintre percepția timpului și senzația de satisfacție

Este binecunoscut faptul că atunci când ne simțim bine, timpul trece foarte repede.
Câteva studii au arătat că atunci când oamenilor li se spune că timpul a trecut mai repede decât în realitate, ei tind să creadă că s-au simțit foarte bine. Albert Einstein a fost rugat să explice ce este relativitatea. El a dat următorul exemplu. Puneți mâna pe o plită încinsă pentru un minut și vi se va părea o oră. Stați lângă o fată drăguță o oră și vi se va părea că ați stat 5 minute. Aceasta este relativitatea.

spatiu timp

Timpul există pentru ca lucrurile să nu se întâmple în același timp.

Călătoria în timp

Dacă gaura neagră a lui Kerr există cu adevărat, ar fi posibil să se treacă prin ea și să se ajungă în găuri albe, care ar avea o acțiune contrarie celei negre. Astfel în loc să atragă totul cu forța sa gravitațională, gaura albă ar folosi un fel de materie necunoscută, încărcată cu energie negativă, pentru a respinge totul în jurul ei.
Găurile albe ar fi drumul nostru spre alte timpuri și alte lumi.

loading...
CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)