Descopera

Oamenii de stiinta: Ne aflam in timpul unei extinctii in masa!

Cei mai mulți oameni de știință cred că omenirea se îndreaptă cu pași rapizi spre ceea ce vă înseamnă cea de-a șasea extincție. O extincție în masă se petrece atunci când peste 75% din toate speciile de pe Terra mor într-o perioadă mai mică de 2 milioane de ani. Această perioadă pare una imensă, dar din punct de vedere geologic este comparabilă cu o clipire din ochi. Tot specialiștii susțin că în ultimii 540 de milioane de ani s-au produs 5 extincţii, care au fost provocate de evenimente violente.

Pentru a întări această idee, vă prezentăm mai jos câteva motive importante pentru care specialiștii ne anunță că suntem în cursul unei extincții majore:

1. Trezirea super vulcanilor

Unul dintre cei mai mari vulcani din lume este Yellowstone. În momentul în care acest vulcan va erupe atunci cu siguranță că va face un dezastru greu de imaginat. O astfel de erupție se poate petrece în orice moment și nimeni nu poate face nimic.

Una dintre cele mai mari erupții s-a produs în 1812, când Tambora din Indonezia a erupt atât de violent încât a reușit să modifice clima Terrei pentru mai mulți ani. De exemplu, s-a descoperit că acum circa 250 de milioane de ani, un vulcan din Siberia a erupt atât de puternic încât peste 95% din viaţa de pe pământ a dispărut.
Așadar, vulcanii sunt o amenințare pentru viața de pe Terra. Oricând poate erupe unul precum vulcanul Yellowstone și întreaga perspectivă asupra vieții ar dispărea.

2. Invazia speciilor

loading...

Extincția din Devonian a avut la bază invazia rechinilor. Da, acum 360 de milioane de ani, rechinii s-au înmulțit atât de mult încât au invadat toate mediile posibile. Ei consumau foarte mult și astfel o extincție s-a declanșat. În prezent, rechinii nu mai reprezintă o problemă pentru Terra, ci omul. Ne-am înmulțit atât de mult încât oamenii au invadat toate continentele înafară de Antarctica. Problema este că populația crește într-un ritm alert și probabil că istoria din Devonian se va repeta cu siguranță.

terra - Oamenii de stiinta: Ne aflam in timpul unei extinctii in masa!

3. Criza biodiversității

Aceasta este o problemă certă cu care se confruntă planeta noastră. Criza se referă la faptul că mii de specii au ajuns să moară din senin și nimeni nu poate face nimic. De exemplu, broaștele au început să moară pentru că întră în contact cu o ciupercă care le omoară pur și simplu. Nu se poate preciza ce a putut să declanșeze această pandemie, dar dacă nu se iau măsuri certe, în câțiva ani nu o să mai existe broaște în apele de pe Terra.

Acestea sunt doar câteva din principalele motive pentru care oamenii de știință susțin că o altă extincție s-a declanșat deja. Nu este niciun semnal de alarmă pentru că există timp suficient pentru ca aceste lucruri bizare, care se întâmplă doar din cauza omului, să fie îndepărtate și astfel să se amâne extincția.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top