Mistere

Stiinta

Oamenii de știință japonezi au elaborat procesul teleportării

0views

Oamenii de știință japonezi au pus bazele unei teorii care explică procesul prin care se poate realiza teleportarea. Această teorie pornește de la ideea entanglementului cuantic, în care stările cuantice ale particulelor din diferite puncte ale Universului sunt cuplate între ele.

Chiar dacă două corpuri se află la mai mulți ani lumină distantă, în clipa în care alterarea stării cuantice la unul dintre corpuri se produce, în mod automat, este transmisă celuilalt corp. Conform fizicienilor japonezi, acest fapt influențează în mod dramatic starea celui de-al doilea corp și astfel se poate produce teleportarea.

Astfel, obiectul sau particula din punctul A își transmite starea sa cuantică celui din punctul B și în acest fel folosindu-se doar de informațiile modificărilor cuantice, particula din punctul A poate fi teleportată în punctul B.

Stările cuantice a două sau mai multe obiecte fizice entanglate sunt legate între ele în așa fel, încât un obiect separat nu mai poate fi descris fără a lua în considerație celelalte obiecte, chiar dacă ele sunt separate spațial. O astfel de interconexiune duce la corelații încă neelucidate între proprietățile fizice observabile ale sistemelor depărtate.

De exemplu, mecanica cuantică declară că spinul unui obiect cuantic este nedeterminat, atâta vreme cât nu se intervine fizic pentru a-l măsura. Măsurarea stării cuantice a unui număr de particule duce la un rezultat impredictibil, pentru care într-o serie de măsurări la o jumătate din ele rezultă spinul în sus, iar la cealaltă jumătate spinul în jos. Dar dacă aceleași măsurări se fac cu particule entanglate, rezultatele sunt total predictibile.

Loading...

Studiul a fost publicat în revista de specialitatePhysical Review” și pentru prima dată deschide cu adevărat posibilitatea ca un corp să fie teleportat la ani lumină în Univers. Cu toate acestea, primul experiment al teleportării a fost realizat în 1997, când specialiștii au fost capabili să teleporteze pe o distanța scurtă mai multe particule exotice.

teleportare

De data aceasta, specialiștii japonezi, în urma noii teorii dezvoltate, doresc să teleporteze diverse particule la zeci de ani distanță în Univers. Dacă experimentul va fi un succes, atunci teleportarea va deveni posibilă în viitorul apropiat.

loading...