Oameni care și-au regretat invențiile! Acestea au provocat mult rău

Oameni care și-au regretat invențiile! Acestea au provocat mult rău

Există numeroși oameni care și-au regretat invențiile sau descoperirile. Acestea au provocat foarte mult rău omenirii, dar odată ce au fost realizate, nu a mai existat drum de întoarcere.

Nobel, premiile și dinamita

La moartea sa, Alfred Nobel lăsa o avere uriașa, estimată la 31,5 milioane de coroane suedeze. Averea o realizase că urmare a unei invenţii care avea să marcheze omenirea, dinamita. În testamentul său, această sumă de bani avea ca destinație premierea în fiecare an a unor personalităţi din cinci domenii, diplomaţie, pace, fizică, literatură, psihologie sau medicina și chimie. În anul 1968, Banca Suediei a instituit un premiu pentru economie, în memoria lui Nobel.

Premiul este atribuit după niște reguli foarte stricte. Pentru un domeniu, premiul se atribuie pentru maximum trei persoane. Au fost cazuri în care echipa de cercetare a fost alcătuită din 4 sau 5 cercetători, dintre care numai trei au fost premiaţi. Mai mult, premiul nu se acorda postum.

Matematica este una dintre disciplinele absente. Se spune că, un mare matematician suedez, Leffler, ar fi fost amantul soției lui Nobel. Supărat și nedorind ca acesta să obțină premiul pentru matematică, Nobel a exclus matematicienii de la premiere.

Cel mai tânăr premiat a fost Malala Yousafzai, care în anul 2014, avea 17 ani, a obținut premiul pentru pace. Au fost cazuri în care membrii aceleași familii au obținut mai multe premii Nobel. În acest sens, amintim, Pierre și Marie Curie, premiul pentru fizică, Irene Curie Juliot și Frederic Juliot, pentru chimie, Niels Bohr și Aage Niels Bohr, premiul pentru fizică.

Oameni care și-au regretat invențiile

Au fost și personalităţi care au refuzat acest premiu. Printre acestea, Jean Paul Sarte, care consideră că premiile trebuie acordate postum. În perioada 1938-1939, trei oameni de știința apropiați lui Hitler au refuzat acest premiu. În anul 1958, Boris Pasternak a fost constrâns de guvernul sovietic să refuze premiul Nobel pentru literatură.

Alfred Nobel are 350 de brevete de invenţii, printre care și dinamita. Averea sa era colosală. El deținea 80 de fabrici unde se producea dinamita. Nobel a fost printre puţinii oameni de știința care nu s-a bucurat de invențiile sale. Dându-şi seama de numărul mare de victime pe care îl produce dinamită, Nobel a devenit unul dintre cei mai mari pacifişti ai lumii.

Oppenheimer a regretat toată viața bomba atomică

Oak Ridge este o mică localitate din Tenneessee. Toți locuitorii erau fermieri din tata în fiu. Departe de marile oraşe, viața acestora era liniștită, monotonă chiar. Fiecare locuitor avea ferma lui și lucrul cel mai important din viața lor era obţinerea unei recolte mari, care era singura lor sursă de venit.

În noiembrie 1942, viața acestora avea să se schimbe radical. Un senator american a făcut o vizită la școala din Oak Ridge, unde i-a anunțat pe elevi că școala se va închide, iar ei împreuna cu familiile lor sunt obligați să părăsească localitatea. Anunţul s-a făcut fără a da prea multe explicații. Senatorul a spus că această decizie aparține guvernului american.

În următorii trei ani, Oak Ridge avea să devină una dintre cele mai importante zone din SUA. Peste 3000 de familii au fost expulzate din zonă fără să cunoască motivul. Oak Ridge avea să devină locul unde s-a obținut uraniu îmbogăţit, materia primă pentru bomba atomică.

Oppenheimer

În zonă, a fost construit un imens laborator unde a fost creată prima bombă atomică. Puterea sa era nimicitoare. Putea distruge un oraș cu peste 120000 de locuitori.

Realizarea bombei atomice s-a făcut în cel mai mare secret. Au fost angajate peste 75000 de persoane care nu cunoşteau informații despre proiectul la care lucrau. Nici sovietici, europenii, chinezii sau japonezii nu au avut cunoștința de acest lucru.

Coordonatorii proiectului erau Robert Oppenheimer și Enrico Fermi, doi oameni de știința, care erau printre puţinii care cunoşteau ceea ce avea să se întâmple. Angajații erau convinşi că în vastul laborator se va produce cauciuc sintetic.

În 5 august 1945, a fost lansată prima bombă atomică care a distrus orașul japonez Hiroshima. Au murit 120000 de persoane, iar alte 100000 au avut complicaţii de natura radiologică.

Abia după acest tragic eveniment, americanii au aflat adevărul despre Oak Ridge. Părerile au fost împărțite. În timp ce unii au condamnat acest lucru, alții au considerat că numai în acest mod se punea capăt războiului.

Oppenheimer a fost numit tatăl bombei atomice. Autoritățile americane l-au elogiat și recompensat pentru succesul proiectului pe care l-a coordonat.

La scurt timp, Oppenheimer a realizat că bomba atomică a schimbat și va schimba cursul istoriei. Prețul este uriaș. Sute de mii de victime. El declara, am creat un monstru, sunt dezamăgit. Cu acest sentiment, Oppenheimer a trăit tot restul vieții sale.

Oameni care și-au regretat invențiile

Arthur Glaston a inventat o substanţă care a fost numită agentul portocaliu. În timpul războiului din Vietnam, americanii au lansat din avioane zeci de tone cu această substanţă care a făcut sute de mii de victime și a distrus fauna și flora pe suprafeţe întinse. Glaston și-a arătat regretul și chiar și-a exprimat scuze faţă de populația din Vietnam.

rp_vietnam-war-01.jpg

Mihail Kalashnikov, inventatorul mitralierei AK 47. În anul 2010, acesta a trimis o scrisoare Bisericii Ortodoxe ruse în care spunea, dacă arma mea a luat atâtea vieți, nu sunt eu, ca și creștin, responsabil pentru aceste decese, chiar dacă ne erau inamici cei morți?

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)