O tragedie antica este pe cale sa ameninte omenirea!

Istoria ne-a învăţat că fiecare civilizaţie, după ce atinge apogeul, tinde spre o perioadă de declin care în cele din urmă duce la dispariţia sa. Una dintre cele mai interesante şi misterioase civilizaţii, care a fascinat omenirea de-a lungul timpului, a fost cea a egiptenilor. Multe mistere neelucidate planează încă asupra culturii şi vieţii spirituale ale Egiptului antic, cauza pentru care arheologii depun o muncă titanică pentru a dezvălui fiecare aspect al acestor direcţii.

Oamenii de ştiinţă au analizat mostre de polen şi cărbune provenite din Valea Nilului de acum circa 7000 de ani. Probele au demonstrat mai multe perioade îndelungate de secetă, care în opinia specialiştilor ar fi dus la extincţia civilizaţiei.

Chiar şi puternicii constructori de piramide au devenit victime din cauză că nu s-au putut adapta la schimbarea climei”, susţine Marcia McNutt, de la UŞ Geological Survey.

Seceta se manifesta în perioade ciclice care se repetau cu îndârjire. Acest aspect se pare că a fost definitoriu pentru declinul uneia dintre cele mai solide civilizaţii cunoscute de pe Terra. Prima mare secetă a avut loc acum 5000 de ani, când regatul Uruk, care se regăsea pe actualul teritoriu al Irakului, a dispărut, iar Egiptul de Sus şi Egiptul de Jos au fost unificate pentru a suporta mai bine foametea.

Cei mai măreţi constructori au dispărut în acest fel lăsând moştenire cele mai impozante edificii din lume, piramidele.

Loading...

O a doua secetă majoră s-a produs cu 3000 de ani în urmă, când Regatului Ugarit a dispărut subit, iar Siria şi Babilon s-au afundat într-o perioadă de foamete prelungită. Aceste evenimente dramatice au stopat dezvoltarea unor civilizaţii puternice, care s-au dovedit în cele din urmă nevoiaşe în fata uluitoarei forţe a naturii.

Cercetătorii avertizează că schimbările climaterice sunt des întâlnite în istoria recentă a Pământului. Ele se produc brusc şi din această cauză omul nu se poate adapta, ceea ce produce dispariţia sa. Indiferent de gradul de dezvoltare sau de puterea tehnologiei, omul se arata neputincios în fata naturii. În ultimii 50 de ani anumite zone ale globului suferă schimbări majore din punct de vedere climatic, fapt pentru care în viitorul apropiat putem să asistăm la extincţia în masă a omenirii.loading...
S-ar putea să-ți mai placă și