O tăbliță babiloniană de lut veche de 3.700 rescrie istoria matematicii

O tăbliță babiloniană de lut veche de 3.700 rescrie istoria matematicii – și ne arată că nu grecii au inventat şi dezvoltat trigonometria.

Tableta este ruptă și probabil are lipsă mai multe rânduri, cred experții.

O tabletă de argilă de 3.700 de ani a dovedit că babilonienii au dezvoltat trigonometria cu 1.500 de ani înaintea grecilor și că au folosit o metodă sofisticată de matematică care ar putea schimba modul în care calculam astăzi funcțiile trigonometrice.

Tableta, cunoscută sub numele de Plimpton 332, a fost descoperită la începutul anilor 1900 în sudul Irakului de către arheologul american și diplomatul Edgar Banks, care a fost inspirația pentru Indiana Jones.

Adevăratul înțeles al tabletei a surprins până acum experți, dar cercetările efectuate de Universitatea din New South Wales, Australia, au arătat că este cea mai veche și cea mai exactă tabelă trigonometrică din lume, probabil folosită de arhitecții antici pentru a construi temple, palate și canale.

Cu toate acestea, spre deosebire de trigonometria de astăzi, matematica babiloniană a folosit baza de numerație 60, sau un sistem sexivimal, mai degrabă decât baza 10 care este folosit astăzi. Deoarece 60 este mult mai ușor de împărțit în trei, experții care studiază tableta, au constatat că calculele sunt mult mai precise.

Loading...

„Cercetările noastre arată că Plimpton 322 descrie formele triunghiurilor cu unghi drept folosind un tip nou de trigonometrie bazat pe rapoarte, nu pe unghiuri și nu pe arcuri de cerc”, a declarat Dr. Daniel Mansfield de la Școala de Matematică și Statistică a Facultății de Științe a UNSW.

„Este o lucrare matematică fascinantă care demonstrează un geniu fără îndoială. Tableta conține nu numai cea mai veche tabelă trigonometrică din lume; Este, de asemenea, singurul tabel trigonometric complet precis, datorită abordării babiloniene foarte diferite a aritmeticii și a geometriei”.

„Aceasta înseamnă că are o mare relevanță pentru lumea noastră modernă. Probabil că matematica babiloniană a rămas fără aplicabilitate pentru mai mult de 3.000 de ani, dar ea are posibile aplicații practice în topografie, grafică pe calculator și educație”.loading...
S-ar putea să-ți mai placă și