Descopera

O statuetă bizară, cu o vechime de peste 10.000 de ani, descoperită în Turcia

O nouă descoperire, care rescrie istoria omenirii este statueta din marmură, veche de peste 10.000 de ani, descoperită recent într-un sit arheologic din Turcia.

Așezarea neolitică în care a fost descoperită această ciudată statuetă are o vechime de cel puțin 10.000 de ani și se află lângă Çatalhöyük, Turcia. Săpăturile arheologice au început încă din 1960 și numeroase artefacte au fost scoase la lumina zile.

Recent, a fost descoperită statueta din marmură, care ridică numeroase semne de întrebare în rândul specialiştilor. Aceasta este de dimensiuni reduse, are doar 17 centimetri în lungime și cântărește aproape un kilogram.

Specialiștii presupun că a fost realizată prin ciocnirea mai multor pietre, dar cu toate acestea este o adevărată operă de artă. Mai mult de atât, statueta în cauză înfățișează o zeiță a fertilității aparte, cu burtă mare și sâni lăsați. Acest element nu a mai fost văzut niciodată în rândul civilizațiilor antice.

statuet%C4%83 - O statuetă bizară, cu o vechime de peste 10.000 de ani, descoperită în Turcia

Întrebările la care nu pot răspunde specialiştii se referă la civilizația care a creat acest artefact. Oare acei oameni, cu 10.000 de ani în urmă, aveau ritualuri pentru fertilitate sau pur și simplu își sculptau zeii fără niciun motiv adevărat?

Dacă aceste obiecte antice erau folosit în anumite scopuri, atunci este cert că avem de-a face cu o civilizație complexă, care nu mai era de foarte mult timp nomadă și care încerca să rezolve problemele vieții apelând la spiritualitate.

loading...

Nu se poate confirma dacă civilizația de la Çatalhöyük era avansată din punct de vedere tehnologic, dar arheologii turci susțin că această statuetă poate schimba perspectiva despre perioada neolitică.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top