Personalitati

O PREA MARE IUBIRE UCIDE

Despre ziua de 25 mai 2002 se spune că este una dintre cele mai tragice zile ale culturii românești. Ștefan Augustin Doinaș a încetat din viață ca urmare a unui infarct. La o zi după acest tragic eveniment, soția sa, Irinel Liciu, fostă balerină a Operei Române, s-a sinucis cu o supradoză de medicamente.

Ea a lăsat un bilet în care a scris, o prea mare iubire ucide. Iubirea dintre cei doi a fost una pasională care a durat 42 de ani. Cei doi sunt înmormântați împreună în cimitirul Bellu, pe Aleea Academicienilor.

Alexandru Odobescu a fost una dintre cele mai strălucite minți ale secolului al XX-lea. Pentru o femeie cu 30 de ani mai tânără, o iubire interzisă, s-a sinucis. Hortensia Keminger era femeia fatală așa cum o numise Odobescu.

El o descria ca fiind adevăratul mormânt al inteligenței, al iluziilor și al vieții. Ea îi va supraviețui până la vârsta de 89 de ani, cu trei soți la activ, printre care și Alexandru Davila. La vârsta de 60 de ani, Odobescu o întâlnește pe Hortensia.

Încearcă să-i explice soției sale că a descoperit dragostea vieții sale. Hortensia era profesoară de geografie, era căsătorită și avea copii. Odobescu își imploră soția, pe Sașa, să fie de acord cu divorțul. Ea este îndepărtată și trimisă la Curtea de Argeș.

Într-un final, Sașa, dându-și seama de gravitatea situației, o imploră pe Hortensia să se căsătorească cu Odobescu. Hortensia respinge această propunere. În 10 noiembrie 1895, Odobescu hotărăște să-și pună cap zilelor. Se sinucide printr-o supradoză de morfină. Scriitoarea gălățeană Natalia Negru s-a căsătorit cu poetul Ștefan Octavian Iosif în anul 1904.

La nunta lor au participat Nicolae Iorga și Mihail Sadoveanu. Cel mai bun prieten al lui Șt. O. Iosif a fost Dimitrie Anghel care a făcut o adevărată pasiune pentru Natalia, soția celui mai bun prieten.

Atunci când Natalia îl părăsește pe St. O. Iosif pentru a se muta la Dimitrie Anghel, poetul se îmbolnăveşte și la scurt timp va face o comoție cerebrală. Natalia Negru se căsătorește cu Dimitrie Anghel în anul 1911.

Acest mariaj a creat o atmosferă ostilă din partea lumii artistice românești. Natalia era o fire posesivă și foarte geloasă. Viața lui Dimitrie Anghel devenise un coșmar.

UCIDE O PREA MARE IUBIRE UCIDE

În timpul unei dispute, Dimitrie Anghel a scos un pistol și și-a amenințat soția. Primul glonț pe care l-a tras a nimerit în pervazul unui geam, iar cu al doilea s-a sinucis. În momentul înmormântării lui Dimitrie Anghel, cineva din mulțime i-a strigat Nataliei, nenorocito, omori pe toți oamenii mari ai țării!

loading...
Comments
To Top