Bizar

O noua mini-glaciatiune se poate declansa in orice moment

Schimbările climatice precum şi încălzirea globală, conform spuselor specialiştilor, pot influenţa în mod negativ evoluţia vieţii pe Pământ. Cercetătorii ameninţa că oricând este posibil ca anumite zone de pe Terra să intre în aşa numitele mici ere ale glaciare. Se cunoaşte foarte bine faptul că ultima mică era glaciară a avut loc în Evul Mediu şi durat nu mai puţin de 300 de ani, între anii 1550 şi 1850.

Cum s-a manifestat aceasta mini-glaciaţiune? Iernile au fost foarte dure, înregistrându-se temperaturi scăzute în mai toate zonele din Europa, verile erau răcoroase şi umede. Economia Europei a scăzut dramatic, cel mai mult a avut de suferit agricultură. În condiţiile în care cerealele nu se mai puteau cultiva, mai multe perioade de foamete au avut loc. În acest fel zăpezile au reuşit să pună stăpânire pe oraşe importante precum Londra, care după cum se poate observa în picturile alăturate, era sub zăpezi.

Peisaje cu ierni geroase şi aşezări îngheţate au fost surprinse de pânzele pictorilor vremii. Reprezentativ este probabil Pieter Bruegel cel Bătrân şi tabloul său “Vânători în zăpadă”, imaginea iernii absolute într-un orăşel din Ţările de Jos. Tamisa îngheţată apare în două dintre tablourile lui Abraham Danielsz, un olandez care a pictat o mare parte a vieţii la Londra.

Se pare că istoria nu ne învaţă nimic, iar acum este mai probabil că oricând ca o mini-glaciaţiune să se repete pentru că omul nu poate să mai respecte mediul înconjurător.Odată cu trecerea anilor şi cu creşterea nivelului de poluare, o nouă eră glaciară se poate declanşa în orice moment.

glaciatiune 300x240 - O noua mini-glaciatiune se poate declansa in orice moment

loading...
Click to comment

Lasă un răspuns

To Top