Descopera

O masina din piatra de acum 7500 de ani demostreaza gradul de dezvoltare al civilizatiilor antice

O descoperire importantă, care schimbă perspectiva oamenilor asupra civilizaţiilor antice, a fost efectuată în situl arheologic Kiziltepe, din sudul Turciei. Este vorba despre o mașină de piatră, în miniatură, care conform analizelor datează de circa 7500 de ani.

Arheologii sunt de părere că mașina din piatră, cu cele 4 roți, a fost folosită pe post de jucărie în epoca de piatră. Potrivit directorului Agenției Culturii și Turismului din Mardin, Turcia, Davut Beliktay, mașina antică este o copie fidelă a tractoarelor din ziua de astăzi.

Pe lângă această impresionantă mașină de jucărie, în situl arheologic au mai fost descoperite de asemenea mai multe păpuși și fluiere. Fluierele sunt încă în stare de funcționare chiar dacă datează de peste 6000-7000 mii de ani.„, a declarat Davut Beliktay pentru presă turcă.

masina piatra 3 -  O masina din piatra de acum 7500 de ani demostreaza gradul de dezvoltare al civilizatiilor antice

Pe lângă aceste jucării, a mai fost descoperită și o bucată de lut pe care sunt înscrise diverse semne care seamănă cu niște litere. Analiza de laborator a indicat o vechime de aproximativ 3000 de ani pentru placa de lut. Cercetătorii au încercat să descifreze înscrisul și au ajuns la concluzia că este vorba despre un fel de contract antic de vânzare-cumpărare a unui lot de pământ. Contractul se referă la mai mulți pomi fructiferi care sunt urmează a fi lăsați moștenire urmaşilor proprietarului.

masina de piatra -  O masina din piatra de acum 7500 de ani demostreaza gradul de dezvoltare al civilizatiilor antice

Cu toate acestea, elementul cel mai fascinant, care a ridicat numeroase semne de întrebare în rândul specialiștilor este mașina din piatră. Cum a fost posibil ca o civilizație din epoca de piatră să construiască o asemenea jucărie? Mai mult ca sigur că roata era un element banal în acea perioadă și mașinile existau într-un fel sau altul pentru că altfel este imposibil să ne imaginăm cum niște primitivi, care ciopleau în piatră, puteau să dezvolte o astfel de jucărie.

masina piatra 2 -  O masina din piatra de acum 7500 de ani demostreaza gradul de dezvoltare al civilizatiilor antice

Poate că încă nu cunoaștem întreg adevărul despre civilizațiile antice care au trăit pe Terra și poate că istoria antică nu este chiar atât de completă precum vrem noi să credem.

loading...
loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top