Descopera

O gura neagra galatica ridica semne de intrebare in randul astronomilor

Una dintre cele mai mari găuri negre din Univers a fost descoperită de oamenii de știință americani. Este un adevărat monstru, cu o incredibilă masă de circa 17 miliarde de ori mai mare decât cea a Soarelui și se află fix în mijlocul unei galaxii foarte îndepărtate.

Conform informațiilor oferite de cercetători, monstrul din Univers ocupă 14% din masă totală a galaxiei în care își are originile. Este un procent atât de mare încât ar putea să îi constrângă pe specialişti să îşi revizuiască teoriile despre formarea galaxiilor. Uriaşa gaură neagră NGC 1277 este situată la 220 de milioane de ani-lumină de Terra, într-o galaxie de 10 ori mai mică decât Calea Lactee. Diametrul găurii negre este enorm, fiind de 11 ori mai mare decât orbita planetei Neptun în jurul Soarelui.

„Este o gaură neagră imensă! Ar putea fi primul obiect descoperit dintr-o nouă clasă, cea a găurilor negre gigant.”, a declarat într-un comunicat Karl Gebhardt, de la Universitatea Texas din oraşul american Austin.

NGC 1277, după cum au denumit-o specialiștii, ar putea să fie a doua gaură neagră descoperită în Univers. Masa găurii negre considerate Numărul 1 actual, descoperită în 2011, nu a fost deocamdată calculată cu exactitate – ea ar putea fi între 6 şi 37 de miliarde de ori mai mare decât masa Soarelui.

gaura neagra - O gura neagra galatica ridica semne de intrebare in randul astronomilor

O gaură neagră este un obiect astronomic limitat de o suprafață în interiorul căreia câmpul gravitațional este atât de puternic, încât nimic nu poate scăpa din interiorul acestei suprafeţe, cunoscută și sub denumirea de „orizontul evenimentului”. Nici măcar radiația electromagnetică (de ex. lumina) nu poate scăpa dintr-o gaură neagră, astfel încât interiorul unei găuri negre nu este vizibil, de aici provenind și numele. Gaura neagră are în centrul ei o regiune cunoscută și drept „singularitate”. La suprafața limită gravitația este atât de mare, încât nicio rază de lumină din interiorul găurii nu are energie suficientă pentru a scăpa în afară. La această suprafață limită deplasarea gravitațională spre roșu este infinit de mare.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top