Stiinta

O gaura neagra poate pune in periocol oricand Universul

0views

O gaură neagră suficient de mare pentru a absoarbe întregul nostru sistem solar a fost descoperită de cercetătorii americani. Aceasta se afla la o distanţă de 50 de milioane ani lumină de Tera şi este cea mai mare gaură neagră cunoscută până în prezent.

Cercetătorii americani susţin că este posibil ca într-un viitor apropiat să fie descoperite şi alte găuri negre de dimensiuni care pot să o depăşească pe aceasta. Pentru descoperirea uriaşe găuri negre care poartă numele de M87 s-a folosit un telescop special adaptat, Frederick C. Gillett Gemini Telescope, amplasat pe vârful Mauna Kea din Hawaii.

M87 s-a format prin contopirea mai multor găuri negre cu dimensiuni mai mici. Aceasta are o masă de 6,8 miliarde de ori mai mare decât cea a Soarelui, iar orizontul ei de eveniment – o limită ce reprezintă distanţa de la care nimic, nici măcar lumina, nu mai poate scăpa de atracţia gravitaţională a găurilor negre – este de patru ori mai mare decât orbita planetei Neptun, notează.

În anii viitori cercetătorii intenţionează să creeze o uriaşă reţea de telescoape pentru a putea monitoriza mai bine spaţiul. Cu această reţea de telescoape se crede că se vor găsi şi alte găuri negre de dimensiuni mult mai mari decât M87.

 

loading...