Stiinta

O gaura neagra poate pune in periocol oricand Universul

O gaură neagră suficient de mare pentru a absoarbe întregul nostru sistem solar a fost descoperită de cercetătorii americani. Aceasta se afla la o distanţă de 50 de milioane ani lumină de Tera şi este cea mai mare gaură neagră cunoscută până în prezent.

Cercetătorii americani susţin că este posibil ca într-un viitor apropiat să fie descoperite şi alte găuri negre de dimensiuni care pot să o depăşească pe aceasta. Pentru descoperirea uriaşe găuri negre care poartă numele de M87 s-a folosit un telescop special adaptat, Frederick C. Gillett Gemini Telescope, amplasat pe vârful Mauna Kea din Hawaii.

M87 s-a format prin contopirea mai multor găuri negre cu dimensiuni mai mici. Aceasta are o masă de 6,8 miliarde de ori mai mare decât cea a Soarelui, iar orizontul ei de eveniment – o limită ce reprezintă distanţa de la care nimic, nici măcar lumina, nu mai poate scăpa de atracţia gravitaţională a găurilor negre – este de patru ori mai mare decât orbita planetei Neptun, notează.

În anii viitori cercetătorii intenţionează să creeze o uriaşă reţea de telescoape pentru a putea monitoriza mai bine spaţiul. Cu această reţea de telescoape se crede că se vor găsi şi alte găuri negre de dimensiuni mult mai mari decât M87.

 

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top