Take a fresh look at your lifestyle.

Nushabad, orașul subteran considerat cea mai mare capodoperă a lumii antice

0

Orașul antic, subteran, Nushabad, din Iran, este considerat de arheologi una dintre cele mai mari capodopere ale ingineriei antice. Într-un fel sau altul, se presupune, că o cultură antică a reușit să sape grote imense, la circa 18 metri sub pământ, pe care le-au unit și le-au transformat într-un adevărat oraș subteran.

Considerată una dintre cele mai mari capodopere ale ingineriei și arhitecturii antice, orașul subteran Noushabad (numit și Ouyi) este situat într-o regiune situată în mijlocul deșertului din Iran.

De ce au construit anticii un oraș subteran?

O legendă locală susține că în timpurile demult apuse, un rege, pe nume Nushabad, a traversat o zonă aridă. Din întâmplare a descoperit o fântână, din care atât el, cât și supușii săi, au băut apă. Această apă era extrem de rece și de o puritate ieșită din comun. Regele a ordonat să fie aduși cei mai buni arhitecți ai regatului său și le-a ordonat să construiască un oraș subteran. Punctul central al orașului trebuia să fie fântâna sau izvorul subteran cu apa atât de pură. Inițial orașul s-a numit Anoushabad, care mai târziu s-a schimbat în Nushabad.

Nushabad

 

Bineînțeles că aceasta este doar o legendă, care nu este luată în considerare de arheologi. Întrebările, însă, rămân, și răspunsurile au fost variate. Un prin fapt important este că temperaturile din zonă oscilează foarte mult. În timpul zilei sunt exagerat de mari, iar pe timp de noapte scad dramatic sub zero grade. Dar de ce acei oameni antici nu au emigrat într-o altă zonă mai prietenoasă și au recurs la o muncă titanică pentru realizarea unui oraș subteran?

O altă teorie sugerează că, în trecutul îndepărtat, zona era una nesigură și acea civilizație a ales să se refugieze sub pământ. Dar oare ce înseamnă acest termen de ”nesigur”?

Loading...

Mai mult de atât, orașul este extrem de bine conceput. Arhitecții i-au proiectat numeroase găuri prin care se face ventilația. Acestea sunt atât de bine ascunse, încât nu se văd de la suprafață. Pornind de la acest aspect, arheologii susțin că populația cu pricina era nevoită să se ascundă în subteran pentru perioade lungi de timp.

De asemenea, s-au descoperit anumite camere, speciale, unde se păstra mâncarea. Apa era furnizată de izvorul în jurul căruia a fost ridicat orașul. Aceste aspecte nu fac altceva decât să ridice și mai multe întrebări, la care nimeni nu găsește un răspuns pertinent.

Acest lucru înseamnă că orașul subteran Nushabad a fost extraordinar de bine planificat și a oferit locuitorilor săi protecția față de lumea exterioară în momente de nevoie.

Teorie alternativă – explozii nucleare

O teorie alternativă, emisă de susținătorii extratereștrilor antici susține că în perioadele străvechi, atunci când zeii se aflau oficial pe Pământ, oamenii aveau nevoie de adăposturi subterane. Motivul se referă la presupusele războaie atomice pe care zeii le-au dus. Nushabad nu este singurul oraș subteran construit cu milenii în urmă, ci există, în diferite zone ale globului, numeroase astfel de orașe.

 

loading...