NUMĂRUL PI, 200 000 000 000 DE ZECIMALE

NUMĂRUL PI, 200 000 000 000 DE ZECIMALE

Arhimede s-a născut în anul 287 î.Hr., în Siracuza. Este considerat unul dintre cei mai mari oameni de știință ai Antichității. Geniul său a revoluționat evoluția umanității. El a lăsat posterității un volum uriaș de studii, intitulat Metoda, în care descria calculele matematice care l-au condus la descoperirile sale.

După moartea lui Arhimede, a fost ucis de un soldat roman, scrierile sale au dispărut fără urmă. În anul 1998, Christie New York vinde o copie a unui manuscris al lui Arhimede cu 2 milioane de dolari, unui colecționar anonim. În prezent, manuscrisul este expus la un muzeu din Baltimore.

Conform scrierilor lui Plutarh, Arhimede era obsedat de matematică. Pentru a obține cât mai multe cunoștințe în domeniul matematicii, Arhimede pleacă în Alexandria, Egipt.

Se reîntoarce în Siracuza unde începe o muncă asiduă în domeniul matematicii, dar și a ingineriei. El a inventat celebra mașină de aruncat pietre, utilizată de greci în timpul asediului roman.

Una dintre cele mai mari descoperiri ale lui Arhimede a fost calculul volumului unui obiect cu formă neregulată. A fost atât de entuziasmat de descoperirea formulei de calcul, încât a ieșit dezbrăcat în plină stradă și a strigat, Evrika.
Se spune că, după moartea lui Arhimede, omenirea a trebuit să aștepte 1700, până la nașterea lui Newton, o personalitate egală cu cea a lui Arhimede.

Numărul irațional Pi

Pi se mai numește și constanta lui Arhimede pentru că a fost primul matematician care a calculat cu cea mai mare acuratețe valoarea numărului. În anul 250 î.Hr., Arhimede descoperă câteva numere din șirul de după virgula care succede cifra trei.

Loading...

pi

După moartea lui Arhimede, alți matematicieni chinezi, arabi, indieni au completat șirul. În secolul al XVII-lea, a urmat Isaac Newton care a completat șirul cu 16 zecimale.

În anul 1873, matematicianul englez William Shanks, după 20 de ani de calcule, a completat șirul cu alte 707 zecimale. La sfârșitul secolului al XX-lea, au fost calculate cu ajutorul calculatorului 200 000 000 000 de zecimale ale lui Pi.

loading...

Related posts