Contaminare şi simptome

lngerată prin intermediul peştilor infestaţi, larva ajunge în stomac sau în intestin, apoi se cuibăreşte în peretele lor. Prezenţa sa se manifestă printr-o durere abdominală uneori violentă şi prin semne alergice (urticarie, prurit, edem etc.).

Când boala nu este tratată, la câteva săptămâni dupa infestare se declanşează o ocluzie intestinala, provocată de formarea unei tumori care înglobează larva (granulom eozinofil al intestinului).

Tratament

Tratamentul anisakiazei constă în extragerea chirurgicală a larvei. Anisakiaza se previne asigurând congelarea peştelui oceanic în momentul pescuirii lui (el trebuie să fie eviscerat şi apoi congelat la -20 grade Celsius) şi gătindu-l pe foc înainte de a-l consuma.

Loading...

macrou

Anisakis este un vierme mic, alb lăptos, lung de 3-4 cm. Ajuns în sistemul nostru digestiv, când vine în contact cu acizii gastrici din stomac, eliberează enzime atacând peretele abdominal. În 5-6 ore acesta poate provoca o gaură în intestin sau stomac.

 

Virusul a fost depistat şi în România în urmă cu un an, când 60 de tone de macrou au fost retrase de pe piaţă din  judeţe precum Bihor, Timiş, Arad, Sălaj, Maramureş.