Norul misterios: Ce se întâmplă de fapt pe Marte?

0

Marte este una dintre cele mai misterioase planete din sistemul nostru solar. De-a lungul timpului, s-au vehiculat numeroase teorii cu privire la existenţa vieţii pe Marte, într-o formă sau alta. Toate acestea au avut o bază ai mult sau mai puţin reală, fenomenele stranii observate pe Planeta Roşie au fost cele care i-au împins pe oameni să creadă că au vecini în sistemul solar.

Un astfel de fenomen, de-a dreptul bizar şi inexplicabil, s-a produs în 2012. Atunci, o echipă de specialişti americani au surprins, pentru prima dată în istorie, un nor imens care s-a format la baza solului marţian şi s-a ridicat cu repeziciune în atmosferă.

S-a estimat că norul în cauză se întindea pe o suprafaţă de circa 250 de kilometri pătraţi şi se dezvolta u o viteză incredibil de mare. Fenomenul a fost studiat cu interes din partea oamenilor de ştiinţă pentru că în esenţă nu avea nicio explicaţie clară. La doar câteva luni distanţă de evenimentul în cauză, un alt nor asemănător a fost surprins la mică distanţă de norul iniţial.

Numeroasele imagini surprinse fie de pe Terra sau de sondele care explorează Marte, i-au ajutat într-o oarecare măsură pe specialiştii de la NASA să ofere două ipoteze cu privire la norii misterioşi. Prima spune că norul a fost format din particule de dioxid de carbon. Problema este că aceste particule pentru a se forma într-un asemenea nor trebuiau să atingă o temperatură de cel puţin de -100 de grade Celsius. Oare este posibil acest fenomen în atmosfera lui Marte?

O a doua explicaţie oferită de NASA este că pe Marte, la fel ca şi pe Terra, există fenomenul de auroră boreală. Norii care au fost observaţi de pe Terra sunt efectul unei aurore boreale. Pentru că Marte are o atmosferă rarefiată, aurora boreală nu se poate vedea ca pe Terra, ea luând aspectul unui nor imens.

nor marte - Norul misterios: Ce se întâmplă de fapt pe Marte?

Aceste două explicaţii nu par mulţumitoare pentru că în esenţă nu prezintă niciun element logic. Norul de pe Marte nu este un fenomen care să mai fi fost înregistrat până în prezent, ceea ce semnifică unicitatea sa. În acest caz, nu poate fi vorba despre un fenomen meteorologic şi nici natural. Şi atunci despre ce să fie vorba? Există numeroase teorii care susţin că Marte este locuită în subsol de o rasă extraterestră. Este posibil ca norul să provină în urma diverselor activităţi prestate de extratereştrii sau să reprezinte celebra ciupercă pe care o crează o explozie nucleară.

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și