Take a fresh look at your lifestyle.

Noi dovezi că a existat viață pe Marte

A existat viață pe Marte sau nu? Aceasta este întrebarea care îi macină pe oamenii de știință în ultimii 20 de ani. Pentru ca viața să existe este nevoie de apă, element primordial în susținerea vieții așa cum o cunoaștem noi până în prezent.

Această dezbatere durează de mai bine de 20 de ani, moment în care Viking Orbiter, în misiunea sa de pe Marte, a reușit să capteze mai multe fotografii importante. Acestea au fost efectuate în jurul Polului Nord al planetei și dezvăluie posibile urme ale unui ocean imens.

Oamenii de știință s-au împărțit în două grupuri. Unii cred ca oceanul în cauză a existat și a acoperit circa o treime din întreaga planetă. L-au botezat Borealis și se crede că în trecutul îndepărtat, Marte a fost o planetă vie, pe care este posibil să fi locuit numeroase forme de viață dotate cu diverse tipuri de inteligență. Nimeni nu s-a aventurat până acum să susțină că celebri omuleți verzi și-au dus viața cândva pe Marte, dar în contextul existenței unui asemenea ocean orice este posibil până la urmă.

Această teorie a fost preluată și dezvoltată sub forma unui studiu de către Lorena Moscardelli, geolog din cadrul Universității din Texas. Studiul susține că bolovanii, din locul de unde se crede că a existat oceanul, au forma specifică alunecărilor de teren care se produc constant sub apă. Mai mult de atât, forma lor este una asemănătoare cu cei care se găsesc pe fundul apelor de pe Terra.

Moscardelli nu raportează prezența lor ca pe ceva nou, ci ca pe un fenomen specific oceanografiei. În trecut, geologii credeau că sedimentele de pe fundul oceanelor nu sunt altceva decât niște granule fine care sunt cărate de apă în diferite locuri. Acest scenariu nu este unicul, pentru că în prezent s-au descoperit și diverși bolovani care se comportă ciudat. Aceeași bolovani imenși se regăsesc și pe Marte, pe întreaga porțiune unde se crede că a existat Borealis.

ocean pe marte

Loading...

În acest sens, știința face pași mărunți dar mulți spre momentul în care poate demonstra că viața pe Marte nu este doar un mit. Singura întrebare se referă la motivul pentru care această planetă s-a transformat dintr-una vie într-una moartă?

loading...

Comentariile sunt închise.