NIL DOROBANȚU și povestea întâlnirii cu divinitatea

NIL DOROBANȚU și povestea întâlnirii cu divinitatea

Despre părintele Nil Dorobanțu se spune că a fost un sfânt. S-a născut în anul 1920, în comuna Bala, Mehedinți. După cum mărturisea, la vârsta de 14 ani a avut o teofanie, o lumină puternică s-a coborât peste el.

Această minune s-a repetat încă de două ori. Având un unchi general, este înscris la Școala Militară, unde devine coleg cu regele Mihai. În primul an de școală, fiind într-o aplicație militară la Făgăraș, îl cunoaște pe părintele Arsenie Boca, care i-a dăruit o bucățică de anafură.

M-ai târziu, avea să spună că în acel moment a simțit o transfigurare care i-a străpuns toată ființa. Dezertează din armată și fuge în satul natal. Ca să fie scăpat de pedeapsa Curții Marțiale, unchiul său, generalul, îi obține un certificat medical cu diagnosticul dromomanie epileptică.

La scurt timp, se înscrie la trei facultăți, teologie, drept și filosofie pe care le termină cu Magna cum Laude. În timpul facultății este remarcat de părintele Gala Galaction. Se călugărește și se retrage la Mănăstirea Cernica.

Pleacă la Galați, unde va fi numit director la Școala de Cântăreți a Mănăstirii Cocoș. Merge la Mănăstirea Vladimirești, centrul de rezistență al ortodoxiei împotriva bolșevismului. Vizita de 40 de zile la Vladimirești avea să îi schimbe cursul vieții. Alegea calea cea mai grea a duhovniciei, pustietatea.

În permanență avea la el un sac în care erau 6-7 potire și cele trebuincioase oficierii unei liturghii. Părintele umbla cu biserica în spate. Predicile lui începeau la miezul nopții și durau 6-7 ore. În tot acest timp, regimul comunist îl urmărea asiduu. În toată acea perioadă, biserica era sub un asediu continuu. Monahii erau obligați să părăsească bisericile și mănăstirile.

Preotul Nil Dorobanțu s-a opus cu fermitate acestui abuz. El a mustrat preoțimea pentru că-l ținea închis pe Dumnezeu în chivot. El spunea, de ce îl țineți pe Hristos închis? El a venit să stea printre oameni.

Era conștient că biserica devenise un instrument al comuniștilor. Din acest motiv a ales să pustiască, departe de instituția numită biserică.

Pentru că devenise un opozant periculos, Securitatea decide să-l aresteze. L-au încuiat în biserica din localitatea Brateș, au bătut scânduri în geamuri, pentru că a doua zi urma să fie dus la cel mai apropiat sediu al Securității. Cu toate că biserica a fost păzită toată noaptea, de dimineață când l-au căutat, preotul dispăruse.

Securiștii au întocmit un raport în care au scris că apărea și dispărea ca un meteorit.
A urmat un nou episod la Mănăstirea Tarnița, locul unde Nil Dorobanțu se refugiase. La scurt timp, securiștii i-au dat de urmă și l-au arestat. L-au legat la mâini și la picioare cu lanțuri. După cea rostit, în numele Tatălui și al Fiului, lanțurile s-au rupt, iar securiștii au luat-o la fugă de spaimă.

NIL DOROBANȚUPreotul Nil Dorobanțu a murit în anul 1977, ca un martir, închis și schingiuit de comuniști. El spunea că s-a lăsat prins de comuniști ca să poată să treacă prin caznele lui Hristos.

A fost înmormântat în localitatea sa natală. În anul 2005, urmașii săi au hotărât să ducă osemintele la București, în cavoul familiei. Mormântul la care se închinaseră ani de zile multe persoane era gol.

CATEGORIES
TAGS
Share This