Take a fresh look at your lifestyle.

NiKOLA TESLA SUSȚINEA TEORIA EUGENIE

Inventatorul și fizicianul Nikola Tesla, care avea origini românești și chiar vorbea românește, este unul dintre cei mai mari oameni de știință al sfârșitului secolului al XIX- lea. De curând, sârbii au propus Bisericii Ortodoxe Sârbe canonizarea acestuia. În viața lui Tesla, rămâne o perioadă pe care am putea să o numim mai puțin ortodoxă.
Tesla a fost un susținător înfocat al teoriei că rasa umană trebuie purificată prin eugenie.

Eugenie este o teorie care preconizează ameliorarea populațiilor umane prin măsuri genetice, cum ar fi alegerea părinților, sterilizarea, interzicerea procreării. În 1930, Tesla era un susținător al sterilizării criminalilor și al bolnavilor mintali. El era nemulțumit de faptul că numai Germania aplica această sterilizare, dar aprecia că teoria eugenie va fi aplicată la nivel mondial până în anul 2100.

El considera că trebuie eliminate categoriile sociale indezirabile. De asemenea, el și-a arătat revolta că societatea îi ține în viață pe cei slabi și îi lasă să se înmulțească pe cei neadecvați. Tesla nu a înțeles atrocitățile ce au derivat dintr-o asemenea perspectivă asupra lumii. Paradoxal, noțiunea pare ciudată, în condițiile în care Tesla a suferit de o boală mentală care l-ar fi considerat indezirabil, într-o societate ca cea pe care a promovat-o. Eugenes în traducere înseamnă născut bun.

Termenul este asociat unor acțiuni de tristă amintire. De la spartanii care își alegeau războinicii, cei slabi fiind omorâți, la patriarhatul social chinez și până la teoriile naziste. Suedia una dintre cele mai democrate țări, a avut la un moment dat, o lege prin care erau sterilizați cei care aveau boli transmisibile.

Un alt caz controversat este cel al marelui compozitor Wagner. Muzica sa era foarte iubită de Hitler. Nimic deosebit. Să admitem faptul că Hitler era un meloman. Important este faptul că în scrierile sale întâlnim idei anti-rasiste. Istoricii susțin că însuși Wagner avea origini evreiești, în condițiile în care susținea anumite teorii ale nazismului. Ce i-a lipsit marelui scriitor, nuvelist, academician, Mihail Sadoveanu, de a făcut atât de multe compromisuri comunismului și reprezentanților săi?

Cine ar fi îndrăznit să se atingă de Sadoveanu, mai ales că era cunoscut în afara țării și era și mason? De la elogiile pe care Sadoveanu le făcuse regelui Carol al II lea, la susținerea absolută pe care a avut-o față de Stalin și bolșevism, nu a fost decât un pas. Nietzsche, filosof german, este creatorul Omului mare și a Supraomului. Ideile sale au fost preluate de naziști.

Loading...

eugenie

Noțiunea de Supraom are în filosofia sa un orizont anticreștin, deoarece Supraomul presupune moartea lui Dumnezeu.
Conceptul de Supraom a fost folosit împotriva omului bun și creștin. El vorbește despre o rasă superioară a supraoamenilor, atei. Aceste idei au fost preluate de naziști și au clădit și dezvoltat doctrinele naziste. Un alt caz este cel al scriitorului Gabriel Marquez care a fost un mare scriitor, dar la capitolul conştiinţă a fost jalnic. Este cunoscută prietenia dintre el și Fidel Castro.

Sunt critici literari care, cu siguranță, vorbesc elogios despre opera lui Marquez, dar consideră că dincolo de operă a fost un complice al tiranului. Cu siguranță, sunt persoane care spun că talentul nu are de-a face cu caracterul. Sunt voci care susțin că în operele acestora, caracterul și-a pus amprenta. Nu vrem să deschidem o polemică. Rămâne ca fiecare dintre noi să înțelegem că geniile au avut și au limitele lor.

loading...

Comentariile sunt închise.