NICOLAE IORGA, ciopârțit și batjocorit de un grup de legionari

0

George Călinescu scria despre Nicolae Iorga că a fost un Voltaire al primelor decenii ale secolului al XX-lea. Nicolae Iorga a murit batjocorit la marginea unei păduri.

S-a născut în 5 iunie 1871 la Botoșani. Părinții lui erau de origine aromână. În 4 septembrie 1940, se realizează guvernul legionar și se pun bazele Statului Național Legionar. În 28 noiembrie 1940, academicianul Nicolae Iorga era găsit mort la marginea pădurii Stejnic. Avea 68 de ani. Raportul cu privire la moartea sa prevedea următoarele. În dimineața zilei de 29 noiembrie, la orele șapte dimineața, a fost găsit cadavrul profesorului Nicolae Iorga, pe moșia domnului Radovici, din marginea de est a comunei Strejnic, județul Prahova.

Cadavrul a fost ridicat cu o camionetă a Prefecturii Prahova, fiind transportat la București și predat familiei. Raportul se încheie cu fraza că autorii crimei nu au fost prinși. Nicolae Iorga a fost împușcat de nouă ori. Două gloanțe l-au desfigurat. Unul a intrat în creier și altul în obraz.

Cu toate acestea, martori oculari care s-au aflat la locul tragediei au declarat că trupul lui Iorga ar fi fost mutilat. I-ar fi fost tăiate organele genitale și introduse în gură. Iorga avea degetele împreunate în semnul crucii. Numărul ucigașilor lui Iorga variază între 5 și 8. Investigațiile în cazul acestui asasinat au tărăgănat, dat fiind conjunctura politică.

Abia în anul 1941, Poliția de Siguranță primește ordin de la generalul Antonescu ca ucigașii să fie prinși și arestați. Numai doi dintre ucigași au fost identificați și arestați. În 27 noiembrie 1940, Iorga se afla la casa sa din Vălenii de Munte. Se retrăsese din viața publică din cauza conflictului cu legionarii.

În 27 noiembrie dimineața, legionarii îl caută pe Nicolae Iorga la Institutul de Istorie Universală din București. Nu îl găsesc. La orele 17, șapte indivizi intră pe scara de serviciu a casei marelui istoric, conform mărturiei soției lui Nicolae Iorga, Ecaterina.

Alina Iorga, fiica istoricului, a declarat că se întorcea de la o plimbare cu câinele său, când l-a văzut pe tatăl său înconjurat de șapte oameni care l-au condus la o mașină. După acest incident, Ecaterina a sunat la fiul său, Mircea., care se afla la București, pentru a-l ruga să ia legătura cu Antonescu.

Din păcate, nu a putut să ia legătura cu acesta. Nicolae Iorga dezamăgise generația tânără naționalistă. Ca și consilier regal,l îl susținea pe Carol al II-lea. Legionarii considerau că liderul lor, căpitanul, Corneliu Zelea Codreanu, a fost ucis din cauza lui. Corneliu Zelea Codreanu fusese condamnat la 10 ani de muncă silnică pentru răsturnarea ordinii de stat.

NICOLAE IORGA - NICOLAE IORGA, ciopârțit și batjocorit de un grup de legionari

În drum spre Jilava, acesta și mai mulți legionari sunt sugrumați de gardieni, la marginea unei păduri. Din acel moment, legionarii promit răzbunare. Legionarii îl numeau pe Iorga, sinistra vedenie cu barbă și umbrelă. Cu puțin timp, înainte de asasinat, Antonescu îl rugase pe Iorga să plece din țară. El a refuzat.

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și