Nestapanitul Rau Galben din China isi schimba cursul din motive bizare

Huang He sau Râul Galben este unul dintre cele mai mari fluvii ale Chinei, curgând spre eşti printr-o imensă întindere plană de câmpie inundabilă. Este supranumit Râul Galben pentru că are o culoare galben-maronie, datorită unui uriaș volum de pământ galben pe care îl transportă în suspensie.

Ciudățenia acestui rău a apărut pentru prima dată în 1194, când din motive necunoscute Râul Galben și-a schimbat brusc cursul, curgând spre sud și revărsându-se în Marea Galbenă. Schimbări de poziție ale răului au fost detectate la fiecare 100 de ani, dar schimbările de mare amploare au fost foarte rare sau aproape inexistente de atunci și până în prezent.

Acest fenomen a fost analizat de către cercetători care au ajuns la uimitoarea concluzie că Râul Galben își poate schimba cursul din cauza depunerilor de nămol care astfel mută cursul în direcții diferite. Până și o depunere nesemnificativă de sedimente poate fi cauza principală a schimbării cursului acestui fluviu bizar.

Anul 1852 a adus o altă schimbare majoră în comportamentul Râului Galben. Atunci și-a schimbat iar cursul, de data aceasta spre nord. Aceste modificări au făcut ca gura răului să se depărteze pe o distanță de circa 400 de kilometri.

raul galben

Di fericire, Râul Galben nu a fost niciodată o mare rută comercială. Efectele inundării recoltelor și populației omenești i-au creat însă o reputație proastă, fiind numit chiar șiNecazul Chinei”, pentru că de fiecare dată cândNestăpânitul” reacţionează schimbându-și cursul după bunul plac provoacă importante pierderi de vieți omenești.

Loading...



loading...
S-ar putea să-ți mai placă și