Negrul, culoarea obscurității și a fricii supreme

Puțini dintre noi cunosc faptul că avea frică de obscuritate, de întuneric, de culoarea neagră, de a atinge un obiect de culoarea neagră, este un sentiment decadent.

Specialiștii explică frica de obscuritate prin faptul că organismul uman nu are repere. Iraționalul erupe și bulversează toate legile realității.

Omul nu mai deține controlul și se naște un mare vid interior. Specialiștii susțin că obscuritatea este mama tuturor fricilor. Fobia unora dintre noi de a purta culoarea neagră sau de a atinge un material cu această culoare provine de la dezechilibrul pe care corpul uman îl manifestă în întuneric, atunci când tenebrele ies la suprafață.

În toate culturile, noaptea este asociată cu pericolul. Frica de întuneric este înnăscută și nu este o boală a copilăriei. Negrul este considerat ca fiind o culoare puternică, copleșitoare. Negrul reprezintă lipsa de culoare.

La creștini, negrul se identifică cu moartea, cu doliul. Chinezii identifică negrul cu apa, iarna și nordul. De regulă, băieții chinezi sunt îmbrăcați în negru. Pentru azteci negrul reprezenta război.

În Thailanda, văduvele poartă culoarea violet. În dinastia Tudorilor, Anglia, violetul era culoarea de doliu. Începând cu anii 90, medicii americani au recurs la un procedeu inedit de a vindeca fobia de obscuritate.

Loading...

Ei utilizează imersiunea în realitatea virtuală. Subiectul se regăsește într-o realitate construită, obscură, în care, etapă cu etapă, va trebui să facă față tuturor temerilor. Virtualul, prin anumite simulări, trebuie să modifice vocea iraționalului și să-l reducă la tăcere.

Ne naștem ca să murim, iar drumul către moarte este plin de obscuritate, tenebre, la care mulți dintre noi nu facem față, iraționalul guvernându-ne după propriile legi. De ce asemuim moartea cu negrul, dacă dincolo, într-o altă lume, guvernează lumina?

Negrul, semnificații și implicații emoționale

Negrul este purtător al unui mesaj de autoritate şi putere .Întrucât evoca emoţii puternice , poate deveni copleşitor atunci când apare în exces.Negrul este culoarea îmbrăcăminţii clasice , o explicaţie a acestui lucru putând fi faptul că această culoare îl face pe purtător să apară mai suplu şi mai sofisticat.

Semnificaţiile culorii negru sunt : eleganta , bogăţie , stil , formalism ,convenţionalism , seriozitate , sofisticare , putere , modernitate , absenţa , mister , rău , moarte (în culturile occidentale) , tristeţe , remuşcare , doliu , nefericire , frică , mânie , anonimat , revolta , anarhism , unitate , viaţa , renaştere (în Egiptul antic) , ianuarie (în emisfera nordică).

negrul

Din punct de vedere fiziologic şi psihologic ,negrul are următoarele efecte :

-Simtamantul de neiesire în evidenţă.
-O goliciune mentală relaxanta.
-Evocarea plină de mister a unei deschideri către noi posibilităţi sau resurse potenţiale.loading...
S-ar putea să-ți mai placă și