Descopera

NAYPYIDAW, CAPITALA FANTOMĂ A BIRMANIEI

Naypyidaw a devenit capitala Birmaniei în anul 2005. Orașul este finalizat în proporție de 90%, dar este aproape pustiu. Pe autostrada cu 11 benzi rari vezi câte o motoretă. Investiția a costat peste patru miliarde de dolari.

Birmania este recunoscută pentru conflictele militare, trafic de droguri și multă sărăcie. Pentru că Rangoon, vechea capitală, era prea aglomerată s-a luat decizia de a construi o nouă capitală. Sunt voci care susțin că autoritățile birmaneze au luat această decizie după ce cititorii în stele ar fi spus că Rangoon este o zonă nesigură.

De ce nu este locuită noua capitală a Birmaniei rămâne un mister. Naypyidaw ocupă o suprafață de 25 de ori mai mare ca cea a Bucureștiului. Cu toate acestea, pe un kilometru pătrat trăiesc doar 130 de persoane.

Ziariștii de la The Guardian au reușit să realizeze un reportaj în orașul numit fantomă. Ei vorbesc despre un decor post-apocaliptic. Metropola birmaneză este de șase ori mai mare decât New Yorkul, dar goală, fără oameni.

Birmanezii, peste șase milioane, preferă să trăiască în Rangoon. Despre Naypyidaw se spune că a fost construit în cel mai mare secret, iar arhitecții nord coreeni care au realizat proiectul au creat o rețea uriașă de tuneluri care ar avea scopuri militare. În interiorul acestora ar exista centrale nucleare care le-ar putea pune în pericol viața. Poate că acest lucru i-a făcut pe mulți birmanezi să nu locuiască în noua capitală.

Un alt fapt ciudat este faptul că oamenii de afaceri și-au deschis birouri în Naypyidaw, dar nu rămân peste noapte în oraș. Preferă să plătească bilete de avion zilnic, pentru a ajunge în Rangoon.

Jurnaliștii de la The Guardian au încercat să afle motivele acestei situații, dar s-au lovit de o barieră a tăcerii.

Cu toate că este un oraș fantomă, el este foarte bine îngrijit. La tot pasul poți vedea flori, copaci. Din acest decor fabulos, singurii absenți sunt oamenii.

Naypyidaw NAYPYIDAW, CAPITALA FANTOMĂ A BIRMANIEI

Probabil că birmanezii au cunoștință despre niște lucruri care îi fac să evite orașul și să prefere sa trăiască în aglomeratul Rangoon, sau în zonele defavorizate ale Birmaniei.

loading...
Comments
To Top