Descopera

NASA: Soarele isi schimba polaritatea. Iata ce efecte devastatoare vor fi resimtite pe Pamant!

0views

Datele culese de specialiștii NASA indică faptul că Soarele și-a terminat un alt ciclu al activității sale și se îndreaptă spre un altul. Acest eveniment este marcat și de schimbarea polarității, adică polul nord se schimbă cu cel sudic. Procesul este unul obișnuit pentru că o dată la 11, 2 ani Soarele trece prin această etapă, care influențează întreg sistemul solar.

Se pare că suntem la doar 3-4 luni de schimbarea majoră prin care va trece steaua noastră. Inversarea polilor magnetici ai Soarelui vor influența întregul sistem solar și implicit Terra.”, a declarat Todd Hoeksema de la Universitatea Stanford.

Activitatea solară este împărțită în cicluri de puțin peste 11 ani, dar au existat și durate mai scurte, de 8 ani, sau chiar mai lungi de 15 ani. Nu se cunoaște motivul pentru care un ciclu solar poate varia, dar este cert faptul că Soarele își schimbă de fiecare dată polaritatea. Momentul inversării polilor magnetici este prevestit de formarea unor imense găuri coronale, zone unde viteza vântului este impresionant de mare, dar și erupții de plasmă, producând furtunile magnetice care se vor abate asupra Pământului.

Acesta este momentul în care Soarele atinge apogeul activității sale și în această perioadă se va produce inversarea polarității. Inițial polul nord își pierde din consistență, după care și cu cel sudic se va petrece la fel. Apoi, dintr-o dată, inversarea polilor se va întâmpla și Soarele își va relua activitatea la putere maximă.

Singura problemă pentru noi vor fi furtunile magnetice care se vor abate asupra planetei noastre. Când norii de plasmă vor ajunge la sateliți, vor putea produce pagube consistente. Apoi când vor bombarda câmpul magnetic al planetei noastre, în funcție de intensitatea lor, viața pe Terra poate fi influențată.

Loading...

Este posibil ca norii de plasmă să producă o furtună atât de mare încât aurora boreală să fie văzută tocmai din sudul Europei.“, spune cercetătorul Urban Brändström.

Pe lângă spectacolul de lumini, aceste furtuni solare vor afecta și rețelele electrice și astfel este posibil ca să se producă numeroase pene de curent, care vor arunca marile orașe nu doar în beznă, dar și într-un haos înfiorător. După cum știm electricitatea este cea care dă viața unui oraș și atunci când rețeaua de curent este la pământ nu va mai funcționa nici rețeaua de apă potabilă, de gaze și nici cea de producție. Există riscuri de accidente, oamenii vor putea rămâne fără apă, ar putea izbucni mari incendii electrice simultane. Oamenii pot rămâne blocați în lifturi şi evacuarea ar putea fi complicată. Vor putea dispărea bazele de date bancare. Telefoanele mobile, computerele, radiourile şi televizoarele vor “cădea” în lanţ, lăsând populaţia izolată şi putând duce la haos.

soare

Acesta este cel mai sumbru scenariu pe care oamenii de știință îl aşteaptă atunci când Soarele își va schimba polaritatea, dar tot ei susțin că este posibil ca nimic spectaculos să nu se producă, așa cum nici în urmă cu 11 ani nimic deosebit nu s-a petrecut pe Terra.

loading...