NASA, MISIUNI SPAȚIALE CONTESTATE DE RUȘI! Americanii nu au ajuns pe Lună?

NASA, MISIUNI SPAȚIALE CONTESTATE DE RUȘI! Americanii nu au ajuns pe Lună?

Misiune îndeplinită. După șapte ani de muncă și o călătorie de 548 de milioane de kilometri, sonda americană InSight a ajuns pe 26 noiembrie 2018, pe suprafața planetei Marte.

Într-un comunicat, NASA a anunțat, aterizare perfectă, informație confirmată și de centrul de control din Pasadena, California. La câteva minute după acest eveniment, sonda a transmis primele imagini. Orizontul este vizibil dar este foarte mult praf creat de impactul cu solul marțian.

Imaginile au fost transmise și de mini satelitul CubeSats care a însoțit sonda în călătoria sa și care desfășoară activitatea unui releu care transmite către Terra.

InSight are o greutate de 360 kilograme și dispune de instrumente și dispozitive care pot studia profunzimea scoarței planetei timp de 24 de luni, perioada unui an marțian. Sonda a intrat în atmosfera marțiană cu o viteză de 19795 km/h, după care, cu ajutorul unei parașute gigantice, viteza s-a diminuat în numai șapte minute, la 8 km/h.

Sonda se află într-o zonă deșertică, în apropiere de ecuatorul marțian, la o distanță de 600 de kilometri de roverul Curiosity, care a ajuns pe Marte în anul 2012. Sonda are misiunea de a studia activitatea seismică și temperaturile, pentru a putea să se înțeleagă modul în care s-a creat planeta Marte, dar și expansiunea ca s-a produs în ultimele milioane de ani.

Sonda este dotată cu un aparat numit sismometru care va măsura magnitudinea seismelor și cu un dispozitiv care poate fora la o profunzime de cinci metri.

Loading...

InSight reprezintă cea de a 21 a misiune americană pe planeta Marte. Alte 20 de misiuni au fost efectuate de alte țări.

În tot acest timp, în care NASA își savurează succesul, Dimitri Rogozin, director al agenției spațiale ruse Roscomos a acordat un interviu în care susține că americanii nu au ajuns pe Lună în anul 1969 și că programul Apollo a fost un fake (o minciună), cei doi astronauți americani nu ar fi petrecut 2 ore și 36 de minute pe Lună.

El redeschide un subiect controversat, despre care s-a scris ani întregi. Rogozin a mai declarat că specialiști ruși lucrează la un amplu proiect prin care vor încerca să trimită o sondă spațială pe Lună în anul 2030, cu ajutorul căreia se va verifica dacă americanii au depus un steag pe suprafața lunară.

Scopul acestei misiuni este de a instala o bază permanentă pe suprafața lunară. Studiile vor fi efectuate cu ajutorul roboților avatari, capabili să execute mai multe tipuri de activități.

loading...

Related posts