Istorie

Napoleon Bonaparte: Evolutia unei cariere militare

Napoleon Bonaparte a fost un personaj extrem de complex, care a jucat un rol important în istoria omenirii. Viața sa a fost una sinuoasă, care în principal s-a bazat pe cariera militară.

Încă mai există o ţară în Europa care este capabilă să primească legi şi aceea este insula Corsica. Curajul şi fidelitatea cu care aceşti oameni şi-au recuperat şi şi-au apărat libertatea îi oferă dreptul să fie învăţată de nişte oameni înţelepţi cum să păstreze acea libertate. Am un presentiment că într-o zi această mică insulă o să uimească Europa.” scria Jean-Jacques Rousseau.

Aceste cuvinte, frumoase, erau scrise cu câteva decenii înainte ca legislatorul curajos să-şi facă apariţia pe scena politicii franceze. Napoleon Bonaparte s-a născut în Corsica, la Ajaccio, pe 15 august 1769. Ca tânăr a beneficiat de amnistia regelui pentru foştii rebeli corsicani care erau împotriva regimului genovez.

Tatăl său a acceptat amnistia şi în 1771, statutul său de mic nobil a fost recunoscut de legislaţia franceză. Acest lucru i-a permis lui Napoleon, al doilea dintre cei opt copii ai lui Carlo Bonaparte şi Letizia Ramolino, să fie educat în Franţa pe cheltuiala regatului.

Napoleon a intrat la şcoala militară din Brienne la vârsta de 9 ani, apoi s-a transferat la Şcoala Militară din Paris, unde, la doar 16 ani a ajuns să deţină gradul de sublocotenent de artilerie. În următorii 3-4 ani, Napoleon a fost numit locotenent, iar datorită migrării mai multor ofiţeri nobili din armata franceză, l-a propulsat pe tânărul corsican la o carieră militară de succes.

După ce a activat pentru puţin timp ca prim-locotenent la Auxonne şi apoi cu Regiment de Grenoble la Valencia în 1791, Napoleon a primit permisiunea să se transfere din armata normală şi a devenit  locotenent-colonel în Gardă Voluntară Naţională Corsicana.

loading...

Napoleon Bonaparte – Mirosul Obuzelor

Napoleon Bonaparte a fost în atenţia opiniei publice pentru prima dată în urma incidentului regalist 13 Vendemiaire Anul IV (5 octombrie 1795), cunoscut în popor sub numele de „Mirosul Obuzelor„, când s-a folosit pentru prima dată forţa armată împotriva insurgenţilor. Această decizie, importantă, a asigurat supravieţuirea republicii sub nouă Constituţie adoptată în Anul III.

napoleon - Napoleon Bonaparte: Evolutia unei cariere militareÎn anul 1796, Napoleon a câştigat comanda Armatei Italiei. Numirea i-a crescut reputaţia acasă şi chiar peste hotare. Campania Italiană (1796-1797) a devenit legenda pentru seria de victorii spectaculoase împotriva austriecilor şi a piemontezilor (italienii din Nordul Italiei).

Un alt eveniment important din cariera corsicanului s-a produs în lună martie a anului 1796, când s-a efectuat cununia civilă între Napoleon Bonaparte  şi văduva Josephine de Beauharnais.

napoleon - Napoleon Bonaparte: Evolutia unei cariere militare

El avea 26 de ani, în timp ce ea avea 32 de ani şi 2 copii din căsătoria anterioară. Aceasta alinată socială a fost importantă pentru Napoleon datorită faptului că soţia sa avea o poziţie de invidiat în saloanele Directoratului. un alt eveniment important s-a produs în 4 septembrie 1797, când două personaje importante din acea vreme au încercat să dea o lovitură de stat în Franţa, încercând să înlăture noul regim pentru a-l instaura pe cel monarhist. Puciul a fost stins prin puterea armatei iar cei implicaţi deportaţi. Aceasta a fost ultima încercare a regaliştilor să prea controlul asupra Franţei până în anul 1814.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top