The news is by your side.

Nan Madol, fortăreața din reciful de corali construită prin intermediul levitației?

0

Pe malul insulei Pohnpei, Macronesia, se află ruinele unei civilizații antice și misterioase. Nan Madol este numele complexului de clădiri megalitice care au fost ridicate cu o precizie intrigantă chiar pe un recif de corali.

Nan Madol-ul este un labirint uluitor de insuliţe şi canale artificiale construit cu câteva secole în urmă și care a fost abandonat din motive necunoscute în urmă cu câteva sute de ani. Denumirea de Nan Madol înseamnă „locurile dintre“ şi descrie foarte bine reţeaua de canale artificiale ce înconjoară insulele. Se pare că primii străini care au pus piciorul în Nan Madol au fost navigatorii europeni din secolul al XIX-lea. Ei au fost atât de încântaţi de privelişte, încât au denumit acest fost centru religios şi politic „Veneţia Mărilor Sudului“.

Nan Madol-ul a fost proiectat pentru traficul maritim, iar canalele lui sunt tot atât de late cât o autostradă cu patru benzi. De asemenea, ele sunt puţin adânci. În timpul mareei înalte, apa nu este mai sus de brâu, fapt care, fără îndoială, a protejat de-a lungul secolelor Nan Madol-ul de vasele invadatorilor.

Fundamentul insulelor îl constituie pietrişul coralifer. Acest fundament a fost proiectat să susţină structurile foarte grele de coloane înalte de bazalt. Coloanele sunt atât de impresionante, încât primii vizitatori au crezut că au fost sculptate de cineva. Mai târziu s-a descoperit că forma lor prismatică este naturală, fiecare având între cinci şi opt laturi.

Au trebuit aduse mii de coloane megalitice, unele fiind înalte de 5 metri şi cântărind peste cinci tone. Una dintre pietrele fundamentale cântăreşte 50 de tone. Arheologii s-au întrebat de nenumărate ori cum a fost posibil ca o civilizație antică a fost capabilă să transporte aceste blocuri de piatră și să le așeze unul peste celălalt cu asemenea perfecțiune? Toate acestea în condițiile în care cea mai apropiată sursă de bazalt se află la sute de kilometri distanță. Oare s-au folosit de tehnologii avansate sau fortăreața a fost construită de către vizitatori din largul Univers?

Nan-Madol Nan Madol, fortăreața din reciful de corali construită prin intermediul levitației?

De-a lungul anilor, misterul de la Nan Madol a dat naştere unor legende. Potrivit uneia, cu multe secole în urmă, doi fraţi au fost înzestraţi de zei cu puteri magice de a aduce în „zbor“ pietrele grele până la locul construcţiei. Potrivit altei legende, Pohnpeiul a fost cândva locuit de o civilizaţie avansată care cunoştea secretul dirijării undelor sonore, fapt care i-a ajutat pe insulari să aducă pietrele imense prin intermediul levitaţiei la locul de construcţie.

Nan-Madol2 Nan Madol, fortăreața din reciful de corali construită prin intermediul levitației?

Oare aceaste legende să aibă un sâmbure de adevăr? Dacă da, atunci Nan Madol a fost construit prin puterilemagice” ale unor civilizații misterioase care ne tot vizitează planeta de mii de ani.

Daca ți-a plăcut articolul nu uita de grupul nostru secret pe Facebook. Hai si tu acum!

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și