The news is by your side.

Muzica planetelor: Pământul face ca un vapor, Saturn seamănă cu o mulțime gălăgioasă, iar Jupiter pare un ceainic sub presiune

0

De cele mai multe ori filmele SF sunt criticate pentru că atunci când are loc o explozie se aude sunetul. Cei mai mulți dintre noi au fost învățați că în spațiu nu există sunet și o explozie nu ar avea cum să se audă. Această idee este una eronată, în condițiile în care fiecare obiect din Univers vibrează și mai mult de atât și scoate un sunet distinct.

Astrofizicienii de la Universitatea din Birmingham, împreună cu fizicienii de la NASA, au efectuat un experiment interesant. Ei au măsurat luminozitatea stelei KIC 11026764, corp ceresc de două ori mai mare decât Soarele. S-a descoperit că atunci când au loc așa-numitele cutremure stelare, steaua în cauză vibrează precum un instrument muzical, emițând diverse sunete.

Un alt studiu demonstrează că fiecare planetă emite un sunet specific, care uneori poate să fie auzit și de urechea omului. Sondele spațiale care au circulat prin sistemul nostru solar au reușit să capteze electromagnetismul planetelor, pe care l-au transformat în sunet. De aici s-a ajuns la concluzia că Pământul face precum un vapor care tocmai a intrat într-un port, Saturn este ecoul unei mulțimi nemulțumite, iar Jupiter ne amintește de un ceainic sub presiune.

Concluzia este una impresionantă pentru că se referă la faptul că energia, indiferent de forma sa de manifestare, vibrează. Aceste vibrații nu sunt altceva decât sunete, o muzică interzisă urechii umane, dar care poate fi captată de tehnologia modernă și transformată pentru a fi auzită de urechea umană.

Dacă sunetele produse de mişcarea electronilor într-un atom sunt cu 70 de octave deasupra frecventelor audibile, la polul opus, sunetele emise de o gaură neagră din constelaţia Perseu, conform unor cercetători de la Cambridge, au frecvente de câteva milioane de ori mai joase decât limita de audibilitate a urechii umane. În acest fel, putem spune că știința a descoperit cea mai joasă notă muzicală din câte pot exista.

Mai jos poți asculta muzica stelară.

Daca ți-a plăcut articolul nu uita de grupul nostru secret pe Facebook. Hai si tu acum!

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și