Muștarul și hreanul, medicamentele din străbuni

Muștarul și hreanul, medicamentele din străbuni

Nelipsite cândva din farmacia gospodăriilor ţărăneşti, muştarul şi hreanul au fost detronate de medicamentele moderne.

Dar n-au dispărut şi, atâta timp cât ne sunt la îndemână, e bine să le cunoaştem proprietăţile vindecătoare. Iată cele mai cunoscute întrebuinţări ale acestora:

1. Rădăcinile hrean rase se pun într-un borcan până se umple o treime. Se completează cu alcool alb de 80 de grade. Se lasă la macerat 8 zile, apoi se strecoară, presând amestecul printr-un tifon. Intern, se ia o jumătate de linguriţă, de 3-4 ori pe zi, pentru tratarea tusei, guturaiului, gripei. Extern: se aplică pe zonele dureroase pentru tratarea reumatismului.

2. O rădăcină de hrean rasa se amestecă cu 4 linguri de miere şi se lasa câteva minute la macerat. Se strecoară, iar siropul obţinut se amestecă cu resturile fierte. Se iau trei linguri pe zi în: astm, bronşita cronică, afecţiuni ale cailor respiratorii.

3. Într-un litru de vin roşu natural se pun 15 linguri de hrean râs. Se astupa sticlă şi se lasă la macerat 8-9 zile, după care se filtrează. Se administrează 3-4 linguri din acest vin tonic pentru îmbunătăţirea digestiei, stimularea şi reglarea activităţii cardiace, contra anemiei şi pentru prevenirea litiazei renale. Pe termen lung, este şi tonic sexual.

4. O rădăcină de hrean rasa se amestecă cu oţet de mere într-o sticlă. Se lasă la macerat într-un loc cald, timp de zece zile. Oţetul este folosit cu succes contra parezelor faciale, contra descuamării pielii şi a seboreei.

5. Într-o cană de lapte cald se pun 1-2 linguriţe de hrean râs. Acest preparat se bea pe stomacul gol, de 1-2 ori pe zi, pentru tratamentul reumatismului şi gutei.

6. Într-o basma se pun 2 linguriţe de hrean râs. Se aplică pe zona frunţii atât timp cât nu apar arsuri. Este un leac clasic pentru sinuzita. Nasul se desfunda aproape instantaneu şi încep să fie eliminate secreţii din abundenţă, curăţindu-se căile.

7. Mestecând hrean râs îndelung, se ameliorează parodontoza.

8. Pentru constipaţie cronică: se iau zilnic 1-2 linguri de seminţe întregi de muştar alb, pe stomacul gol, cu apă.

hrean9. Bronşită, astm, pneumonie: se aplică o cataplasmă cu făină de muştar negru pe zona toracelui. Cataplasma se prepară din 3-4 linguri de făină de muştar şi apă, amestecate până se obţine o pastă. Pasta se pune într-un săculeţ, care se va aplica pe piele, atia timp cât suporta pacientul.

10. Dureri reumatice, nevralgii: în apă fierbinte din cadă se pune un săculeţ cu 100-200 de grame de seminţe de muştar negru. Se lasă circa 10 minute, după care se îndepărtează. Se fac bai generale de 10 minute.

loading...
CATEGORIES
TAGS
Share This