Mistere din Romania

MUNȚII CĂLIMAN, CULTUL UNEI CIVILIZATII MISTERIOASE

Munții Căliman constituie bariera de piatră dintre Ardeal și Moldova. Ei despart patru județe, Bistrița, Harghita, Mureș și Suceava. Atlasele geografice îi prezintă ca fiind cei mai spectaculoși din Munții Orientali.

Pe lângă o floră și o faună deosebită, mulții ascund multe mistere. Cei care se încumetă să străbată Călimanii, de la Vatra Dornei la Toplița, își dau seama de frumusețea pură a acestui munte. Ochiul îți este ademenit de o serie de bijuterii pe care doar muntele ți le poate dărui,stânci sculptate miraculos, iezerul fără fund, izvorul apărut miraculos la o altitudine de 2000 de metri, Sfinxul Călimanilor care întrupează pe cei 12 Apostoli.

Literatura de specialitate vorbește despre virtuțile energetice ale muntelui și despre misterele preistorice pe care le ascund.

În anul 1987, un sătean din Gura Hiței a descoperit într-un șanț, creat de o viitură, o stâncă cu o inscripție greu de descifrat. La fața locului s-au deplasat specialiștii pentru a studia piatra.

Ulterior, au mai fost descoperite trei pietre cu inscripții asemănătoare. Inscripțiile datau din mileniul al IV-lea î.e.n. Semnele reprezintă simboluri solare asemănătoare cu cele egiptene și aztece. Unul dintre desene reprezintă Soarele înconjurat de câteva planete.

Aceste desene aparțin unei vechi civilizații care practicau cultul soarelui, un cerc cu raze în turbină reprezenta soarele.

loading...

La extremitatea nordică, pot fi admirați cei 12 Apostoli. Stane de piatră mâncate de ploi și vânt, cu forme zoomorfe și antropomorfe stau mărturie ritualurilor dacice.

Statuile poartă nume, Moșul, Mucenicul, Mareșalul, Ramses, Nefertiti, Gușterul. Sunt cercetători care susțin că sunt adevărate sculpturi realizate de o veche civilizație necunoscută, anterioară dacilor.

Formațiunea care poartă numele de Moșul are trei fațete, toate cu chip de om. Unii au asemănat acești megaliți cu cei din Insula Paștelui.

MUN%C8%9AII C%C4%82LIMAN - MUNȚII CĂLIMAN, CULTUL UNEI CIVILIZATII MISTERIOASE

În 29 iunie, sătenii urcă în această zonă pentru a sărbători ziua Moșilor. O sărbătoare a soarelui, bradului și focului, care ăși are origini dacice.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top