MUNTELE ATHOS, STÂLPUL DUHOVNICIEI

MUNTELE ATHOS, STÂLPUL DUHOVNICIEI

Despre Muntele Athos se spune că este unul din stâlpii duhovnicești ai Bisericii. Athosul este un munte cu o înălţime de 2033 metri, cu o lungime de 60 kilometri și o lățime cuprinsă între 8 și 12 kilometri.

Athosul este condus de Sfânta Chinonită care este alcătuită din reprezentanții celor 20 de mănăstiri. Primii călugări au venit pe acest munte în timpul împăratului Constantin cel Mare, anul 330 e.n.

În anul 963, a fost construită mănăstirea Marea Lavră de către Atanasie Antonitul care le-a cerut sihaștrilor să nu agonisească nicio avere. Tot atunci a fost stabilit ca nicio vietate de sex feminin să pună piciorul pe munte.

După căderea Constantinopolului, Athosul a fost sub stăpânirea turcilor timp de 500 de ani. În timpul războiului de independență a poporului grec, 1821-1829, mii de femei și copii își găsesc refugiu pe munte.

Turcii instalează garnizoane în mănăstiri, ucigând sau alungând sute de călugări. După 1830, muntele intră sub protecția Rusiei, acolo venind mulți călugări ruși.

După Primul Război Mondial, Muntele Athos devine parte a statului grec. Grecia ar fi dorit transformarea Athosului într-un loc numai pentru monahii greci. Acest lucru nu a fost acceptat de marile puteri ale vremii.

Schitul Prodomul, adică Înaintemergătorul, este cel mai cunoscut schit al monarhilor români. În afară de acesta mai există și schitul Lacul care are 12 chilii. Pe Sfântul Munte sunt rânduieli și rugăciuni de sute de ani.

Se spune că pe munte sunt 12 sihaștrii care sunt foarte rar văzuți. Aceștia duc o viață foarte aspră. Fără hrană, fără locuințe, fără haine, nu se știe cum trăiesc. Supraviețuiesc prin minunea lui Dumnezeu.

 

Atunci când unul dintre sihaștri trece în lumea celor drepți, un altul îi ia locul, astfel încât numărul sihaștrilor să rămână constant. Este o cutumă care este respectată cu sfințenie.

CATEGORIES
Share This
>