Mulțimea l-a trimis la moarte pe Iisus

Dintre toate drumurile pe care le-a s Iisus în viața lui, unul poate fi urmărit cu exactitate, ultimul său drum spre Palestina, drumul de la Capernaum la Ierusalim. Este un drum ocolit. Cea mai scurtă legătură între Galileea și Orașul Sfânt duce prin dealurile Samariei chiar spre sud.

Trei zile dura acest drum cu piciorul din Galileea în Ierusalim. Iisus și ucenicii săi au trecut prin hotarele Iudeeii, de cealaltă parte a Iordanului.

Iisus înnoptează în Ierihon, la vameșul evreu Zaheu. De la Ierihon la Ierusalim sunt 37 de kilometri. Ajuns în punctul cel mai înalt și aproape de sfârşitul călătoriei, apare de dincolo de vârful Muntelui Măslinilor, Orașul Sânt.

Uriașele ziduri se ridică la 75 de metri deasupra văii ca o căldare. Odată cu arestarea începe și imensa tragedie. Iisus i-a strâns pe ucenici în jurul său în grădina Ghetsimani. Iuda a venit și după el o mulțime cu săbii și ciomege, de la arhierei, de la cărturari și de la bătrâni.

Ce motive au determinat Consiliul să îl condamne pe Iisus la moarte? Probabil că imaginea unui învingător mesianic, dar și mulțimea care dorea moartea lui Iisus.

Conform legilor în vigoare, sentința trebuia confirmată de procurorul roman, care deținea așa-numitul ius gladi. Doar el putea să ceară să fie îndeplinită această cerere de ucidere. Procuror în Iudeea era Pilat din Pont. Contemporanii lui îl descriu ca un șantajist, tiran, corupt.

Pilat trebuia să recunoască că acuzatul Iisus era o țintă a urii aprinse de farisei. Acest lucru ar fi trebuit să fie un motiv suficient ca să respingă cererea și să-l elibereze.

La început l-a declarat fără ezitare nevinovat. Și Pilat a zis mulțimii că nu găsesc nicio vină acestui Om. Mulțimea nu a fost de acord cu ceea ce a spus Pilat. Cicero a afirmat că este cea mai crudă și cea mai îngrozitoare pedeapsă cu moartea.

Soldații l-au îmbrăcat în purpură și i-au împletit o cunună de spini pe care i-au pus-o pe cap. I-au dat să bea smirnă amestecată cu vin, dar El nu a băut. Iisus a refuzat băutura și a suportat cu conștiința limpede chinurile baterii în cuie.

iisus - Mulțimea l-a trimis la moarte pe Iisus

Iar când l-au răstignit, era ceasul al treilea.  Cercetătorii au constatat că în cazul unui om atârnat de ambele mâini, sângele se adună foarte repede în jumătatea inferioară a trupului. După 12 minute, tensiunea arterială scade la jumătate, iar pusul își dublează valoarea.

Inima primeşte prea puțin sânge. Urmarea este leșinul. Se ajunge la un colaps ortostatic. Moartea pe cruce este o moarte prin infarct.

Trebuie să acceptăm teoria prin care mulțimea l-a condamnat pe Iisus la moarte. Mulţimea are o forţă uriașă. Mi-am adus aminte de mineriadă, când mulțimea a decis soarta viitorului României.

loading...

S-ar putea să-ți mai placă și Mai multe de la același autor

Lasă un răspuns