Spiritualitate

Mudrele – cele mai importante 10 gesturi care intaresc sufletul

Cuvântul mudra indica un gest sau un semn, o poziţie a ochilor sau a corpului, dar şi o tehnică de respiraţie (pranayama). În paginile de faţă acest termen va semnifica îndeosebi o poziţie a mâinilor.

Mudrele sunt expresia fizică a unui comportament interior. Considerate „puncte de putere ale degetelor”, pot fi realizate oriunde, în orice poziţie – întins la sol, în picioare, în timpul mersului. Aceste gesturi au drept scop întărirea mentalului şi concentrarea energiei într-un punct fix din trup pentru a induce astfel o anume stare psihică.

Iată cele mai importante mudre și semnificația lor:

  1. Gyan Mudra – mudra cunoasterii

1 - Mudrele - cele mai importante 10 gesturi care intaresc sufletul

Atingeţi varful degetului mare cu varful degetului index, ţinând celelalte  trei degete întinse

Pentru că este o Mudra a cunoştinţelor, îmbunătăţeşte cunoştinţele. Vârful degetului mare este centrul glandelor pituitară şi endocrină. Când apăsăm cu indexul (degetul arătător) aceşti centri se activează cele două glande.

Nu există o anumită perioadă pentru practicarea acestei mudra.  O poţi practica şezând, staând în picioare sau lenevind în pat, oriunde şi oricum ai timp.

Creşte puterea memoriei şi ascute creierul (gândirea) Sporeşte concentrarea şi previne insomnia. Dacă practicăm cu regularitate vom vindeca toate tulburările psihice cum ar fi  cele mentale, isteria, furia şi depresia.

loading...
  1. Prithvi mudra – mudra pamantului

2 - Mudrele - cele mai importante 10 gesturi care intaresc sufletulAtingeţi cu vîrful degetul inelar vârful degetului mare, ţinând celelate trei degete întinse. Reduce toate deficienţele fizice. Nu există un timp anume pentru practicarea Mudrei. Această Mudra o poţi practica oricând vrei.

Ajută la creşterea în greutate a oamenilor slabi. Îmbunătăţeşte aspectul tenului şi face ca pielea să strălucească. Face ca organismul să fie activ menţinându-l sănătos.

  1. Varuna mudra – mudra apei

3 - Mudrele - cele mai importante 10 gesturi care intaresc sufletul Atingeţi cu vîrful degetului mic degetul mare, ţinând celelalte trei degete întinse Echilibrează conţinutul de apă şi previne toate bolile care apar din cauza lipsei de apă.

Nu este specificată o anume durată de timp pentru practică, fiecare acordă timp în funcţie de timpul său. Păstrează claritatea sângelui prin balansarea conţinutului de apă în organism. Previne durerile de gastro-enterită şi contracţiile musculare.

  1. Vayu mudra – mudra aerului

4 - Mudrele - cele mai importante 10 gesturi care intaresc sufletulMenţime indexul pe baza degetului mare şi apăsaţi cu degetul mare, ţinând celelalte trei degete drepte. Previne toate bolile care apar în urma dezechilibrului de aer.

Practicarea acestei mudra timp de 45 de minute reduce severitatea bolii. Pentru rezultate mai bune se practică timp de două luni.

Vindecă reumatismul, artrita, guta, Parkinson şi paralizia fără alte medicamente. Este folositoare în spondiloza cervicală, paralizia feţei şi prinderea nervului în gât (asta nu ştiu ce înseamnă, de aceea ţi-am scris subliniat). Corectează flatulenţa.

  1. Shunya mudra – mudra golului

5 - Mudrele - cele mai importante 10 gesturi care intaresc sufletulŢineţi degetul mijlociu pe muntele lui Venus (din palmă)şi apăsaţi-l cu degetul mare. Reduce tristeţea, lâncezeala din corp.

Poate fi practicată timp de 40-60 de minute, zilnic, până la vindecarea de boală. Eliberează durerea de urechi în decurs de 4-5 minute. Este utilă pentru surzi şi cei cu probleme mentale, dar nu şi pentru cei încă nenăscuţi

  1. Surya mudra – mudra soarelui

6 - Mudrele - cele mai importante 10 gesturi care intaresc sufletulÎndoaie inelarul şi apasă-l cu degetul mare. Ascute centrul glandei tiroide. Parcticaţi zilnic, de două ori pe zi, 5 până la 15 minute. Reduce colesterolul din corp şi ajută la reducerea în greutate.

Reduce anxietatea. Corectează problemele legate de indigestie.

  1. Prana mudra – mudra vietii

7 - Mudrele - cele mai importante 10 gesturi care intaresc sufletulÎndoaie degetele inelar şi cel mic şi atinge-le vârfurile cu degetul mare, ţinându-le pe celelalte două întinse

Aşa cum este şi denumită, mudra vieţii, îmbunătăţeşte puterea de viaţă. Oamenii slabi devin puternici. Reduce îngroşarea vaselor de sânge. Dacă practicaţi această mantra cu regularitate veţi deveni mai activ.

Nu este specificat timpul. Poate fi practicată oricând. Îmbunătăţeşte imunitatea. Îmbunătăţeşte puterea ochilor şi reduce bolile legate de ochi. Elimină deficitul de vitamine şi oboseala.

  1. Apana mudra – mudra digestiei

8 - Mudrele - cele mai importante 10 gesturi care intaresc sufletulAtingeţi cu degetul mare degetele mijlociu şi inelar care sunt îndoite, ţinând celelalte două degete întinse.

Joacă un rol important în sănătatea noastră reglementând sistemul excretor. Practicaţi zilnic pentru 45, dar practicând mai mult aduce beneficii mai mari.

Rglementează diabetul. Vindecă constipaţia şi hemoroizii. Ajută ca procesul de excreţie a deşeurilor să se producă regulat.

  1. Apana vayu mudra – mudra inimii

9 - Mudrele - cele mai importante 10 gesturi care intaresc sufletulDegetul mijlociu şi degetul inelar ating degetul mare, în timp ce indexul atinge baza degetului mare iar degetul mic este drept.

Aduce beneficii inimii. Lucrează precum o injecţie în reducerea atacurilor de cord. Este mai puternica decât o tabletă de sorbitat (nu ştiu ce pastilă e asta). Reduce gazele din organism.

Practicaţi-o de câte ori puteţi. Pentru mai bune rezultate, pacienţii cardiaci şi cu tensiune arterială pot practica 15 minute zilnic

Întăreşte inima şi regularizează palpitaţiile. Reglementează sistemul excretor. Rezolvă problemele gastrice.

  1. Linga mudra – mudra caldurii

 10 - Mudrele - cele mai importante 10 gesturi care intaresc sufletulÎncleştează degetele de la ambele mâini ţinând degetul mare al mâinii stângi drept şi încercuiţi-l cu degetul arătător al mâinii drepte.

Generează căldură în corpul nostru. În plus, fată de practicarea acestei Mudra, este indicat să se bea lapte, ghee, mai multă apă şi sucuri de fructe – pentru mai multe beneficii.

Practicaţi de câte ori doriţi. Nu practicaţi atunci când aveţi căldură în corp. Puteţi transpira chiar şi iarna dacă practicaţi timp îndelungat.

Opreşte producerea de flegmă şi dă putere plămânilor. Vindecă răceli grave şi infecţii bronhice. Revigorează tot corpul.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top