Mormintele populației misterioase din Botoșani

Mormintele populației misterioase din Botoșani

În județul Botoșani, malul Prutului este plin cu movile. Arheologii susțin că acestea sunt morminte care aparțin unei populații migratoare, care a trăit cu 1800 de ani înainte de Hristos. Aceste movile au fost numite tumuli și erau morminte destinate războinicilor din acea perioadă.

În anul 1997, la Ripiceni, Botoșani, a fost descoperit un astfel de mormânt în care se aflau două schelete de cai. În mormânt, nu au fost descoperite rămășițe umane. De regulă, un războinic era îngropat alături de calul său. De această dată, mormântul a fost realizat numai pentru cei doi cai.

În perioada la care facem referire, exista un adevărat cult al calului. El era un simbol al apartenenței la o castă superioară. Vechile civilizații aveau un adevărat cult al calului.

Greco-romanii considerau calul un prevestitor al războiului dintre Marte și Poseidon. Se spune că Poseidon ar fi creat primul cal, pe Pegasus, un cal înaripat, mesagerul zeilor, născut din picăturile de sânge ale Medusei.

La începutul Evului Mediu, erau construite temple unde era practicat cultul Calului Oracol. În funcție de comportamentul calului alb, se decidea starea de pace sau de război. Calul era asociat cu o zeiță, era considerat sacru, un totem al războinicului.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, în Germania, în timpul lui Wilhelm al II-lea, un cal a făcut senzație. A fost numit Hans cel Descept pentru abilitățile sale excepționale. El comunica cu stăpânul său dând din picior pe pământ. Întrebat cât fac doi plus cinci el bătea cu piciorul de șapte ori în pământ. Pentru ziua de luni bătea cu piciorul o dată, pentru marți de două ori și așa mai departe.

Loading...

Specialiștii vremii au studiat cazul și au ajuns la concluzia că Hans dădea răspunsurile în funcție de grimasele stăpânului. Erau indicii subtile pe care Hans le putea interpreta.

La români, în calendarul pastoral, anul era împărțit în două anotimpuri. Iarna era patronată de lup care personifica întunericul, frigul, și vara care era pasionată de cal care personifica astrul solar. Toate sărbătorile dedicate calului sunt vara.

Cu toții cunoaștem expresia Paștele Cailor prin care înțelegem niciodată. În realitate, această sărbătoare chiar există. La nașterea Mântuitorului, toate animalele din iesle au fost cuminți, numai caii au fost gălăgioși. Atunci, Maica Domnului a spus, să se sature o dată pe an, numai de Înălțare.

Paștele Cailor sau Ispasul are loc în joia din a șase săptămână de după Paști, atunci când a avut loc Înălțarea lui Hristos la ceruri.

loading...

Related posts