Mistere

Mistere

Mormântului hypogeu din Constanta: Misterul cultului care a trăit acum 2000 de ani

2views

Unul dintre cele mai interesante și misterioase monumente din România se regăsește în Constanța. Cavoul hypogeu pictat este o structură subterană, cu originile la începutul mileniului trecut, care ridică numeroase semne de întrebare cu privire la cultura și religia celor care l-au construit.

La începutul anului 1988 a fost descoperit, din pură întâmplare, unul dintre cele mai vechi morminte din România. Pentru ca valoarea să culturală este una deosebită și pentru că patina timpului și-a pus amprenta asupra construcției, autoritățile locale din vremea respectivă au declanșat o cercetare pentru determinarea vechimii sale. S-a stabilit că a fost construit la mijlocul secolului al IV, adică în perioada în care creștinismul abia fusese acceptat precum religie, dar nu se răspândise în lumea largă.

Mormintele hypogeice, cuvânt care provine din greacă și semnificăsub pământ” (hypo însemnând sub/dedesubt și geo, pământ ), au mai fost descoperite și pe teritoriul Italiei. Cavoul de pe teritoriul Constanței ridică numeroase semne de întrebare cu privire la religia pe care ar fi putut s-o aibă cei care l-au construit. Picturile murale nu au fost suficiente pentru a determina acest aspect, dar specialiștii au remarcat numeroase simboluri ale păgânismului.

Elementele de bază ale picturilor murale sunt florile, păsările, arborii, dar există și o frescă care înfățișează mai multe persoane în jurul unei mese. Aceste desene simbolizează cumpăna dintre cele două perioade, apusul păgânismului și începutul creștinismului. De exemplu, buchetul funerar, care ulterior a fost preluat și de creștinism, printre alte multe elemente simbolice de la păgânism, se întâlneşte în numeroase catacombe din Italia. El este numitagapa” și simbolizează împărtășania.

Elementele simbolice care caracterizează natura sunt de origine păgână pentru că noțiunea de bază a acestei culturi spirituale are la bază adorarea și respectarea naturii. Ciclurile naturale erau văzute de către păgâni precum anumite etape din calea evoluției spirituale. Picturile murale din cavoul hypogeu identifică în mare măsură cu ideea de venerare a naturii în adevăratul său sens. Porumbelul și păunul sunt pictați în timp ce se hrănesc din anumite recipiente fabricate de mâna omului, ceea ce semnifică încă odată apropierea fantastică a păgânilor de natură. Interesant, dar și ciudat mai este faptul că nicio zeitate nu este reprezentată grafic în acest mormânt antic.

Loading...

Scena ospățului este una interesantă. În jurul mesei sunt așezați doar 5 bărbați, ceilalți doi fiind în picioare, iar pe masă există 6 coșulețe presupuse a fi de pâine și în mijloc un platou mare. Această scenă poate indica faptul că persoana lipsă de la masă a plecat în lumea celor drepți și astfel simbolul ospățului reprezintă un prilej de bucurie pentru că spiritul s-a întors acasă. Acestă concepție este întâlnită și în tradiția dacică.

Cavoul hypogeu pictat se află într-o stare de degradare permanentă, autoritățile locale din Constanța nu s-au sinchisit să ia nicio măsură cu privire la introducerea sa în circuitul turistic. De mai bine de 25 de ani, de când a fost descoperit, nu s-a efectuat niciun fel de lucrare de consolidare a construcției, cu toate că moștenirea culturală este una care depășește orice barieră materială. Valoarea acestui mormânt subteran este incomensurabilă, din punct de vedere spiritual și cultural, motiv pentru care nimeni nu se arată interesat în restaurarea sa.

Sursa imaini

loading...