Take a fresh look at your lifestyle.

MONARHIA ROMÂNEASCĂ, LEGĂTURI IMPOSIBILE

0

Carol al II-lea s-a stins din viață în date de 5 aprilie 1953, la reședința sa din Portugalia, Estoril. În data de 3 iulie 1947, Carol al II-lea se căsătorește cu Elena Lupescu.

În jurnalul său personal, Elena Lupescu scrie despre ultima zi din viața regelui. În 5 aprilie, cei doi s-au întors la locuința lor, după ce luaseră masa, undeva pe malul mării. Ca de obicei, regele consumase langustă și fructe de mare. Brusc, regelui i s-a făcut rău și a fost chemat medicul. La scurt timp, acesta avea să constate că regele murise chircit pe un fotoliu.

Regele a fost înmormântat în Capela Regilor Portughezi din Lisabona. Din întreaga familie regală, doar principele Nicolae, fratele regelui, a participat la înmormântare. Relațiile dintre cei doi frați erau cât se poate de reci. Cauza a fost dragostea pe care prințul Nicolae a avut-o pentru Ioana Doletti Dumitrescu, o doamnă căsătorită din Buzău, care mai târziu avea să-i devină nevastă.

Carol al II-lea a considerat că Doletti nu are rangul necesar pentru a se căsători cu fratele său. Din acest motiv, Nicolae a fost obligat să renunțe la succesiunea la tron. Nicolae o considera pe Elena Lupescu principala autoare a acestei rupturi dintre el și Carol al II-lea.

Elena Lupescu descrie în jurnalul său relația imposibilă dintre rege și fiul său Mihai. Cei doi nu comunicau. Exista o singură excepție, de ziua onomastică cei doi își trimiteau câte o felicitare. Regele Mihai nu și-a vizitat niciodată tatăl, spre deosebire de celălalt fiu, Carol Mircea Lambrino, care a încercat să-și viziteze tatăl, dar a fost alungat de secretarul particular al lui Carol al II-lea, care i-a spus că regele are un singur fiu, care este în Elveția.

Loading...

Elena Lupescu considera că răceala dintre tată și fiu era cauzată de regina Elena, mama lui Mihai, care îl influențase nociv.
Despre Elena Lupescu, Carol al II-lea spunea că este jumătatea lui. După moartea lui Carol al II-lea, Elena Lupescu a mai trăit 24 de ani.

Prințul Nicolae vs Carol al II-lea

Regele Carol al II-lea nu a fost de acord cu relația dintre fratele său și Ioana Doletti Dumitrescu. Ruptura dintre cei doi frați s-a petrecut după căsătoria în secret pe care Nicolae a făcut-o cu Ioana Doletti. Nicolae a fost obligat să aleagă între familie și iubita sa. Pentru că nu a renunțat la Ioana, a fost exclus din Curtea Regală și obligat să plece în exil.

În anul 1940, face demersuri pe lângă Ion Antonescu pentru a reveni în țară. Cererea sa este refuzată. Prințul Nicolae a fost una dintre cele mai importante voci ale exilului românesc, militând împotriva sovietizării României, alături de Emil Cioran și Eugen Ionesco.

MONARHIA ROMÂNEASCĂ

A murit la vârsta de 74 de ani, în anul 1978, la Madrid. În testamentul său, el a scris că dorește ca osemintele sale să fie aduse în țară, atunci când România va fi liberă. A fost înmormântat în Elveția, lângă marea sa dragoste, Ioana Doletti Dumitrescu.
Despre Carol al II-lea, Nicolae spunea că ar merita să fie pe ghilotină, nu pe tron.

loading...